3 december 200600:00

Door Joep Meijsen

Ook Amsterdam plaatst zich

De 5-3 zege in eigen huis tegen Geleen was zaterdagavond genoeg voor Amsterdam om zich voor de halve finales van de beker te plaatsen. Trappers ging dik onderuit in Heerenveen, terwijl het al uitgeschakelde Den Haag eenvoudig van Nijmegen won.

een kan weliswaar nog gelijk eindigen in punten met Amsterdam, maar het onderlinge resultaat is in het voordeel van de hoofstedelingen, waardoor zij nu zeker zijn van de halve finale. Amsterdam won de tot nu toe enige prijs dit seizoen, de Challenge Cup.

Amsterdam besliste de wedstrijd met vier doelpunten in de derde periode, waarbij een 1-2 achterstand werd omgebogen in een 4-2 voorsprong. Matt Korthuis had twee goals namens Amsterdam, terwijl ook Mark Tanner, Paul Vincent en Anders Bertilsson tot scoren kwamen. Voor Korthuis waren het zijn eerste twee treffers in de bekercompetitie

Voor Geleen, dat tot vroeg in de derde periode het initiatief leek te hebben in de wedstrijd, scoorden Brian McGarry, Erik Landman en de debuterende Zweedse nieuwkomer Henrik Ivarsson. Geleen is nu nog de enige ploeg op de wip.

t team van Dave Hyrsky kan zich door winst vanavond tegen Den Haag definitief plaatsen. Anders wordt de wedstrijd woensdag in Heeen nog van onschatbare waarde. Die ontmoeting bepaalt mogelijk sowieso veel voor de uiteindelijke indeling van de halve finales, want Geleen kan nog tweede, derde en vierde worden of zelfs buiten de halve finales vallen.een deed zelf in ieder geval alles om de hoop op kwalificatie levend te houden. Na de ongelukkige nederlaag vrijdagavond in Nijmegen, werd wraak genomen op Tilburg Trappers, dat de eerste nederlaag van de bekercompetitie leed. De Challenge Cup-finalist ging met 8-3 onderuit in Thialf.

Garrett Winder en Marco Postma scoorden ieder drie keer in de wedstrijd, waarin de Zweedse verdediger Jonas Carlenius zijn debuut maakte voor Heeen. Een dag eerder stond hij wel op de sheet, maar was hij niet aanwezig. Don Nichols en Brian Ballman namen de overige twee doelpunten voor hun rekening.

Simon de Wit, Bjorn Willemse en Daryl Bat maakten de Tilburgse goals. De nederlaag werd in de laatste vijf minuten van de tweede periode beslist. In vijftien seconden breidden Garrett Winder en Marco Postma de voorsprong van Heeen uit naar 5-2, terwijl Postma luttele minuten later zijn derde van de wedstrijd al binnenschoot.

Nijmegen Emperors plaatste zich door een goede derde periode vrijdagavond al voor de halve finales, maar sloot de bekercompetitie af in de mineur. Het al uitgeschakelde Den Haag verwende zijn toeschouwers met een verdiende 6-2 overwinning. Den Haag heeft daardoor zes van zijn acht punten punten in de bekercompetitie geboekt in wedstrijden tegen Nijmegen.

Matt Armstrong had twee goals en een assist namens Den Haag, dat al vroeg in de wedstrijd het initiatief nam via treffers van Lou Di Masi, Andri Salomonson en Jan-Jaap Natte. Daar tegenover stelde Emperors louter een treffer van Ari Katavisto.

TJ Heighton breidde de voorsprong in de tweede periode nog wat uit, waarna Matt Armstrong het in de derde periode afmaakte met zijn dubbelslag. John Versteeg scoorde ook nog namens Nijmegen. Dat kan nu alleen maar toekijken hoe de andere ploegen spelen om te zien wie de tegenstander wordt in de halve finales.

Den Haag reist naar Geleen vanavond. Daar kan de ploeg weliswaar gelijk komen in punten met Geleen en zelfs op onderling resultaat de Limburgers passeren, maar in de wedstrijd woensdag tussen Heeen en Geleen pakt in ieder geval één van beide teams twee punten, waardoor ze Den Haag passeren.