Nl bruijsten mitch close 0809

11 augustus 200900:00

Door Joep Meijsen

Ook Bruijsten gaat naar college

Mitch Bruijsten wordt de derde Nederlandse speler in het Amerikaanse college-ijshockey komend seizoen. De aanvaller uit Nijmegen komt de komende jaren uit voor de University of Alaska in Anchorage.

Dat meldt dagblad De Gelderlander. Eerder was al bekend dat Mike Dalhuisen (Quinnipiac) en Steve Mason (Miami) een beurs kregen om op het hoogste Amerikaanse universiteitsniveau uit te komen. Voor Bruijsten, die de afgelopen jaren uitkwam voor Sioux City in de Amerikaanse jeugdcompetitie USHL, is de stap naar college een volgende in zijn ambitie om als profijshockeyer de kost te gaan verdienen.

Bruijsten begon zijn loopbaan weliswaar in Nijmegen, maar speelde de afgelopen jaren niet in Nederland. Voor zijn oversteek naar de USHL kwam hij uit voor Essen in Duitsland. Verschillende mensen zijn belangrijk voor hem geweest de afgelopen jaren. ‘Ik heb veel aan Alex Andjelic te danken, hij was mijn trainer. En aan Danny Cuomo. Die regelt alle zaken voor me. Hij is mijn agent', aldus Bruijsten in de krant.

Afgelopen voorjaar maakte Bruijsten zijn debuut in het Nederlands team. Het is nog maar de vraag of dit op korte termijn een vervolg gaat krijgen. Het WK in Tilburg valt samen met de play-offs in het college ijshockey. Bruijsten blijft in ieder geval ambitieus. ‘Veel jongens studeren één, twee jaar en stappen dan over naar de profs. Daar hoop ik ook op. Maar het kan van alles worden. NHL, en alles daaronder. Het ligt aan het komende jaar. Ja, dan bepaal ik mijn toekomst. Natuurlijk is er druk, ook omdat ik daar de buitenlander ben. Maar ik ben dat inmiddels gewend.'