12 juli 200800:00

Door [email protected]

Ook Radulov naar Rusland

De nieuwe Russische Kontinental Hockey League wordt een serieuze concurrent voor de Amerikaanse National Hockey League. Vrijdag maakte ook de jonge ster Alexander Radulov bekend naar Ufa in Rusland te vertrekken. Saillant detail daarbij is dat zijn contract bij Nashville Predators nog een jaar doorloopt.

Radulov doet in de Russische media vrij luchtig over zijn contractbreuk. 'Ik heb mijn bazen in Nashville verteld dat ik liever thuis in Rusland wilde spelen. Sommige clubs boden me daar ook betere voorwaarden dan ik in Nashville had. Ze zouden me terugbellen, maar ik heb niets meer gehoord. Ze waren waarschijnlijk niet geïnteresseerd of dachten niet dat ik in Rusland zou tekenen. Hoe dan ook, ik ben blij weer thuis te zijn.'

Volgens de 22-jarige forward kan Nashville geen terugkeer naar de NHL afdwingen. Op het moment dat de transfer werd rondgemaakt hadden de NHL en de KHL nog geen transferovereenkomst. Afgelopen donderdag werd door de liga's een overeenkomst gesloten waarbij de contracten van spelers onderling gerespecteerd zouden worden. De NHL maakte zich onder andere zorgen over de aanbiedingen die Evgeni Malkin uit de KHL had gekregen, ondanks zijn doorlopende contract in Pittsburgh.

Rusland drong al jaren aan op een aanscherping van de transferovereenkomst met de NHL. De sterkere financiële positie van de KHL lijkt de Noord-Amerikanen nu gedwongen hebben tot snelle actie.

Nashville lijkt zich echter niet zomaar bij het opstappen van Radulov neer te leggen. 'Alex heeft een doorlopend contract bij de Predators', zegt Nashville GM David Poile in een persbericht. 'We kijken er naar vooruit om hem in ons trainingskamp te verwelkomen.'

De NHL schaart zich aan de zijde van de Predators. De liga gelooft - bij monde van Bill Daly - dat de KHL geen spelers zal toestaan die contractbreuk plegen in de NHL.

Radulov heeft twee seizoenen gespeeld in de NHL, waarbij hij in 155 wedstrijden tekende voor 49 goals en 54 assists. Afgelopen week tekende Jaromir Jagr ook een contract in de KHL.