Wk innsbruck vanek close

16 april 200800:00

Door Joep Meijsen

Oostenrijk rekent op zege

Nederland neemt het vanavond op tegen gastland Oostenrijk. Oranje wacht een lastige klus tegen het gastland. De Oostenrijkse spelers en media gaan er in ieder geval niet vanuit dat het Nederlands ijshockeyteam een kans maakt.

‘Nederland is vergelijkbaar met Groot-Brittannië, dus het wordt een schuttersfeest', zegt Oliver Setzinger vanmorgen in één van de dagbladen. De schandaalkrant Kronen Zeitung meldt dat Oostenrijk vanavond alleen van zichzelf kan verliezen en de verschillende voorbeschouwingen maken amper melding van Nederland als tegenstander. Alles is gericht op het definitieve doel, de promotie terug naar de A-poule.

Alleen de Tiroler Tageszeitung, de lokale krant hier in Innsbruck, heeft een wat uitgebreider verhaal onder de kop 'Tulpen, Grachten und ein wenig Eishockey erfinden'. Het verhaal is voorzien van een schilderij van Hendrick Averkamp uit de 17e eeuw waarop Nederlanders te zien zijn die een soort van ijshockey spelen en de claim dat Nederland mogelijk het thuisland is van het ijshockey. 'Maar angst hoeft dat niet in te boezemen', aldus de krant.

Oostenrijk heeft de wind ook in de rug. De hal zit vanavond waarschijnlijk weer vol met drieduizend toeschouwers, sterspeler Thomas Vanek kwam maandagavond op gang met zijn eerste drie treffers van het toernooi. In de eerste twee wedstrijden trof de ploeg van de Zweedse bondscoach Bergström al voor achttien treffers. Nederland klopte Oostenrijk voor het laatst in 1990, een vriendschappelijke wedstrijd. De laatste ontmoeting twee jaar geleden, tijdens het WK in Estland, eindigde in 8-2 voor Oostenrijk.

2416405565_6a0e0030f4.jpg

Nederland krijgt bovendien als eerste ploeg te maken met de nieuwste aanwinst voor Oostenrijk. Darcy Werenka ontving deze week eindelijk zijn Oostenrijkse paspoort en naar alle waarschijnlijkheid speelt de verdediger van Wenen vanavond zijn eerste wedstrijd van het toernooi. Als zijn spelerskaart maar twee uur voor aanvang van de wedstrijd klaar is. Werenka werd ooit wereldkampioen met de Canadese junioren, maar speelt intussen alweer jaren in Oostenrijk.

Bekijk een fotoreportage van de training van dinsdagavond >>>

Oranje bereidde zich ontspannen voor op de wedstrijd. Dinsdagavond werd eerst uitgebreid de tijd genomen voor de teamfoto, waarna een training werd afgewerkt op de wedstrijdbaan die vooral gericht was op plezier. Vanmorgen werd steviger getraind, wat werd gevolgd door een nieuwsgierige blik op de wedstrijd tussen Zuid-Korea en Groot-Brittannië. De laatste twee tegenstanders van Nederland tijdens het WK. Deze werd uiteindelijk met 4-1 gewonnen.

IMG_2150_actiefotografie.jpg

Bekijk de hele fotoreportage van GB - Zuid-Korea >>>

Onafhankelijk van de uitslag van die wedstrijd, of die van Nederland vanavond, heeft Oranje nog altijd uitzicht op de vierde plaats. Twee zeges in de laatste twee wedstrijden zouden daarvoor afdoende moeten zijn. Oranje kent voor vanavond geen blessureproblemen. Bondscoach Hartogs: ‘Iedereen was natuurlijk teleurgesteld over het resultaat tegen Polen. Daar moeten we ons overheen zetten.'

Via deze link is de wedstrijd vanavond live te bekijken via internet. Daarnaast verzorgt IJshockey.com een live-verslag, al zal dat iets beperkter van omvang zijn dan bij de andere wedstrijden dit toernooi.