Ref de brabander zijkant

1 april 200900:00

Door Joep Meijsen

Op avontuur bij de Indians

Voor de meeste Nederlandse spelers zit het seizoen erop. Drie Nederlandse referees kregen de afgelopen periode echter nog een bonusopdracht. Ruud van Baast, Jean-Paul de Brabander en Martin de Wilde op avontuur bij de Indians in de Duitse Oberliga.

Hannover Indians is in Duitsland een bijzondere club. In de slagschaduw van de in de DEL spelende Scorpions trekt het team wekelijks duizenden fanatieke fans die in stadion de Pferdeturm voor een zelfs voor Duitse begrippen unieke sfeer zorgen. ‘Wij zijn het St. Pauli van het ijshockey', zegt de voorzitter van de supportersclub daarover, waarmee hij verwijst naar de ook al unieke club uit de hoerenbuurt van Hamburg. Ruim 4600 toeschouwers kan de club kwijt, waarvan 3800 op de staanplaatsen.

Hannover Indians heeft in de persoon van Joe West één van de meer emotionele coaches in het Duitse ijshockey. Eind jaren negentig was hij sterspeler bij Hannover Scorpions, waar hij zich onder meer tot ligatopscorer liet kronen. Sinds enkele jaren is hij als coach actief, de laatste jaren bij de Indians. Zijn uitbarstingen leverden hem regelmatig schorsingen op, waarbij hij vooral vaak niet mals was voor de aantredende scheidsrechters.

De scheidsrechterscommissie in Duitsland is de bakken met kritiek van West intussen spuugzat. Reden om voor de play-offs andere oplossingen te zoeken. Het aanstellen van Nederlandse scheidsrechters is daarbij een middel. Twee weken geleden had Martin de Wilde de primeur. Hij floot in een uitverkochte Pferdeturm de wedstrijd tussen de Indians en rivaal EV Füssen.

Afgelopen weekeinde was het de beurt aan twee andere referees. Ruud van Baast floot vrijdag in Hannover de wedstrijd tussen de Indians en Herne Crusaders. Jean-Paul de Brabander kreeg op zondagavond de return toegewezen. Van Baast kreeg uitstekende kritieken. ‘Hervoragend', was het oordeel van de officiële website van de Indians. ‘Heel consequent en dus heel goed', deed een deelnemer van het forum van de Indians hier nog een schepje bovenop.

Het feit dat Hannover de wedstrijd met 7-4 won, zal ongetwijfeld hebben bijgedragen aan het positieve commentaar, dat zelfs door Joe West werd ondersteund. De Brabander floot de terugwedstrijd. ‘Ik moest even wennen aan de gekte. Ruim drieduizend toeschouwers in een klein hok en twee teams die probeerden hier met alles hun voordeel uit te halen', zegt De Brabander tegenover IJshockey.com.

Het was een prima ervaring. De Brabander: ‘Het niveau was ongeveer gelijk of iets minder dan bij ons in de eredivisie, maar het publiek is fantastisch. Ook helemaal niet negatief naar de refs toe. Het was echter wel duidelijk een Duitse wedstrijd, want er waren erg veel schwalbes.' Thuisploeg Herne won het duel met 4-2 en zette de serie daarmee op 1-1.

Op het forum van de Herne Crusaders kreeg de Nederlandse scheidsrechter volop complimenten. ‘Het beste wat ik in lange tijd gezien heb', schrijft een fan. ‘Een beetje precies, maar wel consequent. Respect', meldt een ander. Met de verloren wedstrijd achter de kiezen was Joe West vanzelfsprekend een stuk minder te spreken over de leiding. ‘Ik heb veel van de beslissingen van de scheidsrechter niet begrepen', mopperde hij na de wedstrijd. Zijn tegenstrever Niklas Sundblad: ‘Over scheidsrechters kunnen we de hele nacht doorpraten.'

Hannover heeft intussen de derde wedstrijd, deze keer geleid door een scheidsrechter die normaal in de DEL fluit, naar zich toegetrokken en leidt in de best-of-five met 2-1. De volgende klus voor De Brabander is het wereldkampioenschap Division II in Sofia, waar ook de Belgische nationale ploeg actief is. Roger van der Waarden is intussen al aan het fluiten bij het WK Division I voor de U18 in Italië.