23 april 200600:00

Door Joep Meijsen

Openingsdag voor Oranje

Nederland opent vanmiddag om 14.00 uur Nederlandse tijd het WK in Estland. Tegenstander is Litouwen, dat de afgelopen jaren veel progressie heeft geboekt. IJshockey.com is er natuurlijk bij.

'Het is een heel moeilijke tegenstander om tegen te beginnen. Litouwen heeft een goed-schaatsende ploeg tegen wie wij het altijd moeilijk hebben', coach Doug Mason had zich wellicht liever een andere tegenstander gewenst voor de openingswedstrijd van het WK IJshockey in Estland.

Nederland won weliswaar beide oefenwedstrijden tegen het Verenigd Koninkrijk, maar toonde nog veel tekortkomingen. Mason: 'Het kost het Nederlands Team altijd een paar wedstrijden om zich aan te passen aan het niveau van het internationale ijshockey. Het liefst zou ik meer oefenwedstrijden spelen, maar dat is lastig te organiseren.'

Toch ziet hij ook voordelen in Litouwen als tegenstander. 'Als we de wedstrijd winnen, zitten we ook meteen goed in het toernooi. Anders hebben we een extra reden om er in de volgende wedstrijden harder tegenaan te gaan.'

De bekendste naam van het Litouwse ijshockey ontbreekt vooralsnog op de spelerslijst. Dainus Zubrus van de Washington Capitals, vorig jaar aanwezig tijdens het WK in Eindhoven, staat niet in de opstelling. Zijn seizoen eindigde vorige week omdat Washington plaatsing voor de play-offs mistte.

Voor Dave Livingston is het een bijzondere wedstrijd. Hij heeft nog Ă©Ă©n goal nodig om de honderd in het Oranje-shirt rond te maken. Hij heeft nog twee assist nodig om ook in deze categorie de honderd rond te maken. De in de Verenigde Staten geboren veteraan kondigde in Brabants Dagblad aan dat dit zijn laatste WK is voor Nederland. Volgend jaar wil hij zich in Noorwegen alleen nog richten op coaching.

De andere twee wedstrijden van de dag zijn de ontmoetingen tussen gastland Estland en Polen in de middag en de avondwedstrijd tussen toernooifavoriet Oostenrijk en Kroatië. Laatstgenoemde ploeg is de promovendus uit Division II en wordt algemeen gezien als de voornaamste kandidaat voor degradatie.

Gezien de aanwezigheid van Oostenrijk, het sterke Polen en de zich steeds verbeterende ploegen van Estland en Litouwen, gaat het waarschijnlijk een zwaar WK worden voor Nederland. Tijdens de laatste twee edities kwam Oranje tot een derde plaats. Evenaring of verbetering van dat resultaat zou een prestatie van formaat zijn.