23 mei 200800:00

Door [email protected]

Ophef over spelvertraging

Het is de finale van het WK IJshockey in Canada. Na 4-4 in reguliere speeltijd gaan het gastland en Rusland overtime in. Canadees Rick Nash schiet ongelukkig de puck over de boarding en krijgt twee minuten straf. De Russen grijpen hun kans, scoren op de powerplay en pakken goud. Hebben de Russen een buitenproportioneel voordeel gehad door de straf van Nash? Het is een vraag die de internationale ijshockeywereld bezig houdt.

Het is hierbij niet de vraag of de straf terecht was. Artikel 554c - een subsectie van de Delaying the Game regel - in het IIHF-regelboek is er glashelder over: 'Indien een speler of doelverdediger die zich in zijn eigen verdedigingsvak bevindt, de puck met zijn hand of stick direct buiten het speelveld slaat, schiet of gooit, dan moet deze bestraft worden met een minor penalty.' In de regels van de NHL staat een soortgelijk artikel.

De straf voor Nash was onder de geldende regels dus volkomen terecht. Maar de vraag is of een dergelijke straf niet buitenproportioneel groot is. In het gros van de gevallen waarin de straf de afgelopen seizoenen - ook in Nederland - is uitgedeeld, was het geen bewuste actie van de speler. Moet dat dan gezien worden als een Delaying the Game? Valt het te vergelijken met een situatie waarbij een verdediger aan de noodrem trekt om een aanval te onderbreken? Het effect is hetzelfde: de tegenstander krijgt maximaal twee minuten een numerieke meerderheid, waaruit op regelmatige basis wordt gescoord.

Bernd Haake, assistent-trainer bij het Duitse Iserlohn Roosters, stelde eerder deze week een mildere bestraffing voor. Hij ziet een eenzijdige faceoff in het verdedigingsvak van de bestrafte partij als een optie. Het bestrafte team moet de stick tijdens de faceoff op het ijs houden en de aanvaller speelt de puck naar achteren. Volgens Haake is dat systeem in 1969 al eens toegepast. Als andere opties stelt hij een straf van een minuut of dertig seconden voor.

IJshockey.com is benieuwd naar de mening van Nederlandse fans over dit onderwerp. Op IJshockeyforum.com is een enquete aangemaakt, waar nu gestemd kan worden op de voorgestelde wijzigingen. Heb je een betere oplossing? Vermeld het in een reactie.

Link: http://www.ijshockeyforum.com/n/showthread.php?t=2708