26 september 200700:00

Door Joep Meijsen

Oproer over smerige hit

De oefenwedstrijd tussen Ottawa en Philadelphia liep dinsdagavond compleet uit de hand. Een onbesuisde hit van Steve Downie op Dean McAmmond was hét gespreksonderwerp rond de NHL vandaag. Downie kan rekenen op een stevige schorsing, maar ook op een lange loopbaan in de NHL.

Wie wil kan het met eigen ogen zien op You Tube. Flyers-prospect Downie komt helemaal ingeschaatst vanaf de blauwe lijn, springt op van zijn schaatsen en beukt McAmmond ter hoogte van zijn hoofd op een misselijkmakende in de boarding. Het ziet er spectaculair uit en het filmpje op You Tube is dan ook al meer dan vijftigduizend keer bekeken. Het zorgt echter ook voor een hernieuwd oplaaien van de discussie over geweld in ijshockey.

ALeqM5hEvRuHOE0PtcqvZMLejgEICY90Rg?size=Steve Downie is een speler met een reputatie. De afgelopen jaren terroriseerde hij de Ontario Hockey League en trok daarmee de belangstelling van de scouts van de NHL. Een onvoorspelbare, gewelddadige speler die een sfeer van angst creëert bij tegenstanders. Een waardevolle speler voor in je team en Philadelphia pikte hem twee jaar geleden als nummer 29 in de eerste ronde van de draft.

Het is geen vechter, zijn hoogste aantal strafminuten in een seizoen is 179 en dat is alweer drie seizoenen geleden. Zijn reputatie is die van een gemene speler die over lijken gaat in de richting van de overwinning. Het leverde hem selectie op voor de nationale juniorenploeg van Canada, met wie hij de wereldtitel veroverde. Het bracht hem naar het trainingskamp van de Flyers waar hij er alles aan deed om een plekje in de hoofdmacht te bemachtigen.

Voor McAmmond kon het seizoen niet ongelukkiger beginnen. De veteraan miste de laatste wedstrijden van de finaleserie tegen Anaheim met een hersenschudding en nog voor het begin van het nieuwe seizoen heeft hij er alweer een te pakken, al mag hij zich waarschijnlijk gelukkig prijzen dat dit het enige is dat hem is overkomen. Onderzoek in het ziekenhuis heeft uitgewezen dat er geen sprake is van gebroken lichaamsdelen.

spitfires_ws_112105.jpgDe reactie in de liga is vrijwel unaniem veroordelend en het is goed mogelijk dat Downie tegen een forse schorsing oploopt. Aan de andere kant verstevigt dit zijn reputatie in de sport weer, alleen nu op het niveau van de profs. De angstfactor op het ijs zal intenser worden als hij vanuit de bank het ijs op schaatst voor een shift. Het is bijna een garantie voor een lange loopbaan in de verschillende profliga's in Noord-Amerika.

Leafs-forward Jason Blake is woedend. ‘Ik heb maar één gedachte. Die jongen mag nooit meer in de liga spelen. Er is geen plaats in het ijshockey voor overtredingen zoals dat. Onze sport moet leuk, opwindend, snel en veilig zijn. In één adem. Om zoiets te zien gebeuren gisteren, het is gewoon onacceptabel. Zo'n jongen moet geschorst worden of uit de liga worden getrapt.'

Zijn teamgenoot Wade Belak, zelf een speler die het vooral van zijn fysiek moet hebben, sprak ook de hoop uit dat er een lange schorsing zou volgen. Hij vindt het echter ook de schuld van de liga. ‘Sinds degene een gevecht begint, het zwaarst wordt gestraft komen dit soort dingen veel vaker voor. Toen ik in de liga begon, dacht ik er niet over om dit soort dingen uit te halen. Mijn eigen teamgenoten hadden me verrot geslagen. Een jongen die zoiets doet moet twintig spelers van de tegenstander in zijn nek krijgen. Hij verdient het en de volgende keer bedenkt hij zich wel twee keer voor hij het doet.'

Brian McGrattan van Ottawa heeft in de krant al laten weten wat hij van plan is. 'Voor wat Downie deed, is geen ruimte in onze sport. Het is een smerige speler. Hij zal krijgen wat hij verdient de volgende keer dat we elkaar tegenkomen.'

Wordt dus vervolgd...