20 september 200700:00

Door Joep Meijsen

Opzet van nieuwe seizoen

De Nederlandse IJshockeybond heeft de opzet voor de competitie voor het komende seizoen rond. Het speelschema volgt naar alle waarschijnlijkheid in de loop van volgende week. De competitie gaat voor het eerst in jaren weer met zeven ploegen van start.

De Nederlandse competitie begint in het weekeinde van zes oktober met de bekercompetitie. Het betreft een enkele competitie, waarbij alle ploegen elkaar één keer thuis en één keer uit tegenkomen. De vier ploegen bovenaan de ranglijst ontmoeten elkaar in een best-of-three halve finaleserie, waarin het hoogst geplaatste team het thuisvoordeel heeft. De finale wordt traditioneel afwerkt in Eindhoven. IJshockeyliefhebbers kunnen 16 januari 2008 vast vrijhouden in hun agenda.

Na de bekercompetitie beginnen de zeven teams in de eredivisie aan de strijd om het kampioenschap. Dit wordt gespeeld in een dubbele competitie, waarbij de teams elkaar dus vier keer tegenkomen. De halve finale van de play-offs wordt gespeeld in een best-of-seven-competitie, waarna de finale over maximaal vijf wedstrijden wordt gespeeld.

Dat betekent dat een ploeg die zowel de beker, als de landstitel wint en daarbij het maximale aantal play-off-wedstrijden speelt, maximaal 52 wedstrijden speelt komende winter. Dat is ongeveer gelijk aan het aantal wedstrijden dat afgelopen jaren de gewoonte was. De Challenge Cup sneuvelt alweer na één seizoen van grote uitslagen. De Eerste Divisie speelt zijn competitie volledig losstaand van het hoogste niveau.

Het nieuwe seizoen begint overigens op 29 september aanstaande met de Supercup-wedstrijd tussen Tilburg en Amsterdam. Deze wordt voortaan voor het seizoen gespeeld, waarbij de prijs naar recordinternational Ron Berteling is genoemd. De bekerwinnaar krijgt het thuisrecht in deze wedstrijd.