13 november 200400:00

Door Joep Meijsen

Oranje bereikt de 'finale'

Oranje houdt de Olympische kwalificatie in eigen hand. Mark Bultje scoorde twee keer voor het Nederlands team dat met 3-1 won van Litouwen. Oranje kwam vroeg in de wedstrijd op achterstand, maar knokte goed terug en boekte een meer dan verdiende overwinning. 'Nu op naar Polen. Op naar de finale', stelde doelman Groeneveld na afloop.

'Het enige minpuntje is dat we niet veel meer doelpunten hebben gemaakt', oordeelde bondscoach Van Gerwen na afloop. Vooral in de derde periode kreeg Nederland volop kansen om aan het doelsaldo t werken. 'Eerlijk gezegd ben ik vooral erg blij met het feit dat we gewonnen hebben. Dat is het belangrijkste. Litouwen beschikt over een heel goede lijn en ze speelden tegen Polen een goede wedstrijd.'

Belangrijk was dat Nederland de hele wedstrijd met vier lijnen speelde, tegen maar drie bij Litouwen. Het tempo van Oranje lag daardoor voortdurend enorm hoog en de Litouwers kwamen zeker naar het einde van de wedstrijd toe kracht tekort om het Nederland nog heel erg moeilijk te maken. Aan het eind haalde de ploeg niet eens de doelman van het ijs, ondanks het verschil van 'maar' twee doelpunten.

Ook doelman Phil Groeneveld was bijzonder tevreden met de overwinning. 'We hadden natuurlijk veel ruimer moeten winnen, maar hun doelman speelde een fantastische wedstrijd. Ik vond het ook heel belangrijk dat wij defensief enorm solide hebben gespeeld. Iedereen werkte hard en we hebben nauwelijks kansen weggegeven. Nu kunnen we vooruit kijken naar morgen. Dit is waar we het allemaal voor gedaan hebben. De finalewedstrijd', aldus de doelman van Amsterdam.

Het was Martynas Slikas die de Litouwers op voorsprong bracht. Nederland speelde geruime tijd met twee man minder. Net toen de vierde Nederlandse speller terugmocht op het ijs, liet Slikas een zacht schot vanaf de rechterkant van het ijs los. Doelman Groeneveld werd goed 'gescreend', zag het schot niet aankomen en de puck belandde in het net.

De wedstrijd werd gekenmerkt door hard spel. Doug Stienstra ging daarbij vooraan in de strijd. Van beide kanten werden harde overtredingen gemaakt en scheidsrechter Ulf Radbjer kon alleen ten koste van veel straffen de orde op het ijs enigszins handhaven. De vele straffen zorgden natuurlijk ook voor veel powerplays voor beide teams. 'Ik vond dat er wel erg veel gefloten werd vandaag, maar ik moet mijn spelers een compliment geven voor de discipline die ze toonden', aldus Van Gerwen.

Voor Nederland was dit een teken om het offensief harder aan te zetten. Onder leiding van captain Tommie Hartogs werd gejaagd op de gelijkmaker. Kevin Hoogsteen, Josh Oort en Dave Livingston waren dichtbij de bevrijdende treffer, maar vonden de uitblinkende doelman Arunas Aleinikovas op hun pad.

Uiteindelijk was het na tien minuten spelen de clubloze Lester Arts die de gelijkmaker binnenschoot. Met drie man tegelijk schaatste Oranje op de losliggende puck af en het was Arts die uiteindelijk de puck achter de Litouwse doelman werkte. De assists kwamen op naam van Tommie Hartogs en Josh Oort.

Nederland drukte in het restant van de periode de Litouwers verder met de rug tegen de muur, maar verdere bleven uit. Oranje kreeg vroeg in de tweede periode een gouden kans op success toen Dovydas Kulevicius naar de strafbank werd gestuurd voor vier minuten wegens spearing. Daar zat op dat moment zijn teamgenoot Vysniauskas al.

Nederland schiep zich met twee man meer verschillende uitgelezen kansen, waarbij Tommie Hartogs met een hard schot op de lat de meeste pech had. De treffer hing echter in de lucht en terwijl de powerplay nog slechts 5 tegen 4 was viel de goal. Tommie Hartogs koos Mark Bultje uit. De Nederlandse-Canadees stond in de rechter face-off-cirkel en aarzelde geen seconde. Zijn granaat sloeg met explosieve kracht in de linker bovenhoek voor wat uiteindelijk de winnende goal zou blijken te zijn.

Nederland versterkte zijn greep op de wedstrijd nog verder, al moest Phil Groeneveld een keer redding brengen in een shorthanded 1-op-1-situatie. Het duurde echter tien minuten voordat de volgende treffer viel. Nederland was weer actief op de powerplay. Chris Eimers verzond de pass voorlangs en zijn Amsterdamse teamgenoot Mark Bultje stond op de juiste plek om de puck van richting te veranderen en zo zijn tweede treffer van de avond te scoren.

Nederland speelde Litouwen in de derde periode helemaal zoek. Als door koek sneden de Oranje-aanvallers door de defensie van de ploeg uit Litouwen. Kans op kans werd echter verkwanseld of gestopt door de uitblinkende doelman van de Litouwers. Dave Livingston, Mark Bultje, Josh Oort en Chris Eimers kregen allemaal opgelegde kansen die niet werden geconverteerd.

Daardoor bleef het bij 3-1 en daarmee is het even afwachten wat Polen vanavond doet om te kunnen beoordelen hoe het doelsaldo ervoor staat. Nederland staat echter vooralsnog bovenaan in de poule en heft morgenmiddag de allesbeslissende wedstrijd op het programma. Hopelijk live te volgen via ijshockey.com.

Tekst: Joep Meijsen
Foto's: Marco Spelten