13 november 200400:00

Door Joep Meijsen

Oranje fit voor Litouwen

Nederland speelt vanmiddag vanaf 16.00 uur met een complete ploeg tegen Litouwen. Marcel Kars heeft vrijdag gewoon met de groep getraind, terwijl ook Lamonte Polet weer fit genoeg is om aan de wedstrijd te beginnen.

Oranje speelde twee jaar geleden voor het laatst tegen Litouwen. Tijdens het wereldkampioenschap in Hongarije speelde Nederland met 2-2 gelijk tegen de formatie uit het Baltische gebied. 'Het is een gevaarlijke ploeg', zegt bondscoach Theo van Gerwen. 'Ze spelen georganiseerd ijshockey dat lastig te bespelen is. Ze beschikken over een aantal spelers die in sterke competities spelen, dus het is een tegenstander die we niet moeten onderschatten.'

Het hart van de formatie van de Litouwse bondscoach Dmitrij Medvedev wordt gevormd door spelers van SC Enerjiga uit de Litouwse competitie. De dragende spelers komen echter uit in het buitenland. Zo speelt Darius Lelenas, de maker van de enige Litouwse treffer in de ontmoeting met Polen, voor Liepajas Matalurgs in de Letse competitie. De andere uitblinker in de openingswedstrijd, doelman Arunas Aleinikovas, komt uit voor Neman Grodno in Wit-Rusland. De doelman, met ervaring in Noord-Amerika, is al jarenlang de nummer 1 bij Litouwen. Eind jaren negentig was hij al actief tijdens het C-WK in Eindhoven.

Nederland moet in de ontmoeting proberen minimaal een punt te halen. Dan is een overwinning zondag op Polen voldoende voor plaatsing voor de volgende ronde. Als de teams gelijk staan in punten, telt aan het einde van het toernooi het doelsaldo.

foto's: Marco Spelten