12 februari 200600:00

Door Joep Meijsen

Oranje - Frankrijk gelijk

Nederland en Frankrijk speelden in Tilburg naar een 4-4 gelijkspel. Nederland kwam na een 2-0 achterstand terug tot een voorsprong van 4-2, maar moest de winst in de derde periode prijsgeven. Voor Nederland scoorde doelman Groeneveld een goal, de eerste doelman die dit voorelkaar krijgt.

Vernieuw het scherm regelmatig voor de laatste updates vanuit Tilburg.

Klik hier voor de live-scoresheet

Straks een uitgebreid verslag en reacties.

Beste speler Frankrijk: Vincent Bachet
Beste speler Nederland: Bjorn Willemse

65.00 Kars schiet vanuit de draai, maar het is tevergeefs. Het gelijke spel blijft op het bord staan. Oranje eindigt als laatste in het toernooi. Toch een aantrekkelijke, goede wedstrijd van de formatie van Doug Mason. Veel jonge spelers kregen veel ijstijd, wat individuele fouten werden Nederland in deze wedstrijd echter fataal.

64.00 Meunier heeft de winnende goal op de stick, maar Groeneveld redt prima. Laatste minuut.

63.00 Simon de Wit verspeelt de puck, twee op een, maar de Fransen schaatsen uiteindelijk off side, dus geen gevaar.

62.00 Schaafsma schiet zo hard als hij kan. Over.

61.00 Amar met een schotkans. Redding Groeneveld. Frankrijk domineert de overtime.

60.00 De wedstrijd is weer begonnen. Vijf minuten, sudden death, anders een gelijkspel.

60.00 We gaan naar overtime.....tot zo.

59.00 De laatste minuut van de wedstrijd is ingegaan. Beide ploegen op gelijke hoogte. Valt er nog een goal of gaan we naar overtime?

58.00 Tardiff kan net niet bij de puck na een goede pas van Gras. Hartogs met een prima solo, komt net niet bij het doel.

57.00 Teunissen verliest de puck, Desrossier past goed Zwikel met de kans. Daarna nog schoten Maurice Rozenthal en Besch. Naast en op de doelman. Oranje wankelt ineens.

56.00 Besch met een open schotkans, laag over het ijs en hard, maar Groeneveld sluit zijn benen op tijd. Daar is echter toch de gelijkmaker. Gras schiet hard, de puck blijft hangen en Meunier tikt hem binnen. Het is weer 4-4.

55.00 Natte met een schotje. Geen treffer. Nog een paar minuten te spelen.

54.00 Miniknokpartijtje tussen Hartogs en Coqieux. Scheidsrechter kijkt de andere kant op. Zwikel met een schot op de paal. Daar was Frankrijk vlakbij de gelijkmaker. Stienstra en Van Biezen combineren. Stienstra met het schot, maar geen goal.

52.00 Foutje Schaafsma. Maurice Rozenthal krijgt een gouden kans, maar gestopt door Groenveld. Aan de andere kant Teunissen en Van Biezen weg. Van Biezen schiet zelf en de redding van Lhenry.

50.00 Tardiff krijgt een kans van dichtbij. Zijn schot wordt gestopt door Groeneveld.

49.00 Hartogs met een gevaarlijk schot, Lhenry brengt redding.

48.00 Euverman doet goed werk op de penaltykill en Oranje overleeft de man minder situatie.

46.00 Erik Tummers ontkomt nog aan een holding-straf, maar schiet daarna de puck buiten en krijgt twee minuten voor delaying the game.

45.00 Frankrijk weer compleet. Slechte powerplay Oranje.

44.00 Frankrijk met een twee op een. Coquiex schiet zelf, maar raakt de schouder van Groeneveld. Even later een uitbraak van Desrosier. Schaafsma schiet te zacht, de pass is goed en Desrosier scoort identiek aan de eerste treffer. Het is 4-3.

3.00 Boarding op Teunissen. Van de Braak daarna betrokken bij een opstootje. De vrede keert snel terug op het ijs, maar Hecquefeuille twee minuten voor boarding. Van de Braak krijgt niets.

42.00 Kars met een schot, gestopt door Lhenry. Leuke start van de derde periode. Zwikel krijgt een goede schotkans, maar zijn inzet is hard en over.

41.00 De Franse doelman moet al direct ingrijpen vanaf de face-off. Schotje van Willemse gaat naast. Gras met een schot van afstand op Groeneveld. Vooralsnog de held van de middag. Chauvel probeert het van afstand. Op de beenbeschermers van Groeneveld.

40.00 De spelers van Oranje keren als eerste terug op het ijs, onder applaus van het publiek. Het is een wedstrijd die een volle hal verdiend, maar dat zit er bij zo'n toernooi schijnbaar in Nederland niet in. De Fransen inmiddels ook terug op het ijs, we kunnne beginnen. Gooi maar in die puck.

40.00 Wat meer informatie over de 'goal' van Phil Groeneveld. Hij werkt de puck vanaf de eigen doellijn richting het Franse doel. Een Franse speler pickt de puck op maar passt deze tegen een schaats van een ploeggenoot waarna de puck in het net beland. De eerste en waarschijnlijk laatste interlandgoal van Phil Groeneveld is geboren.

40.00 De tweede periode is afgelopen. Aan het einde van deze periode laat Groeneveld nogmaals zijn kwaliteiten zien op een schot van Meunier. Nederland leidt verrassend met 4-2.

38.13 Nederland is weer compleet. Prima penalty killing van Oranje met een belangrijke rol voor Vanschagen.

36.13 Tommie Hartogs gooit zijn stick naar de puck wat hem een straf oplevert. Er zijn nu 5 Fransen tegen 3 Nederlanders.

35.40 Wederom een straf. Ditmaal krijgt Frankrijk een powerplay want Peter van Biezen wordt bestraft voor checking from behind.

33.41 Straffen voor Erik Tummers en Brice Chauvel na een klein opstootje tussen beide spelers.

33.11 Goal voor Nederland! Met twee man meer op het ijs scoort Bob Teunissen op aangeven van Hartogs.

32.59 Weer een straf voor Frankrijk. Olivier Cuquex wordt bestraft.

32.38 Meteen een goed schot van Bjorn Willemse op aangeven van Vanschagen die wederom een prima wedstrijd speelt.

32.28 Powerplay voor Nederland. Laurent Meunier krijgt twee minuten voor high-sticking.

31.33 Alle Bert van den Braak fans kunnen opgelucht adem halen. Hij schaatst weer mee. Luc Tardif met een goed schot maar Groeneveld met een nog mooiere save.

29.49 Grote kans voor Nederland. Tommie Hartogs schaatst op prachtige wijze door de Franse verdediging en geeft de puck aan Euverman. Zijn inzet wordt gestopt door Lhenry.

28.30 Straf voor Jan-Jaap Natte voor interference.

27.56 3-2 voor Nederland! Phil Groeneveld met een bizarre goal! Een onschuldig schuivertje gaat via een Franse schaats in het net. Philou maakt een keurige buiging richting het publiek!

26.40 Schot Meunier op de leggards van Groeneveld. Bert van den Braak lijkt last te hebben van zijn knie en strompelt de spelersbank binnen.

25.50 De powerplay is al weer snel afgelopen. Alexander Schaafsma moet naar de strafbank.

25.29 Eerste straf van de tweede periode. Powerplay voor Nederland, Jonathan Zwikel krijgt twee minuten straf voor holding.

25.00 Nog steeds weinig kansen voor beide teams. Bijna weer een mooie combinatie tussen Hartogs en Vanschagen. Vanschagen kan de puck net niet mee krijgen.

22.35 Schot van Karrer maar een goede glove save van Phil Groeneveld.De Fransen zijn veelvuldig in het aanvalsvak te vinden, overigens zonder heel gevaarlijk te worden!

21.00 De tweede periode is begonnen! Nog geen kansen voor beide teams. Het gevaar blijft beperkt tot een schot van Meunier dat voorlangs gaat.

20.00 Nederland overleeft de powerplay, Frankrijk vuurt geen enkel schot af in de twee minuten. De periode is afgelopen en de stand is zoals we begonnen, gelijk. Nederland en Frankrijk staan op 2-2. De Fransen kwamen al snel met 2-0 voor, maar Oranje knokt goed terug in een redelijk gevulde Tilburgse arena. We gaan rond kwart voor vijf verder.

19.00 Nederland komt de eerste minuut van deze powerplay zonder veel moeite door.

18.00 Tripping tegen Jeroen van Olphen. Powerplay voor de Fransen op de valreep van de periode.

17.00 Marco Postma met een enorme pegel, net naast. Besch met een kansje. Hartogs met de perfecte voorzet, Vanschagen voor het doel krijgt zijn stick tegen de puck, maar de Franse doelman brengt redding. Hartogs en Vanschagen weten elkaar dit toernooi al goed te vinden.

15.00 Goede kans voor Tardiff. Zijn verlenging van de puck gaat echter voorlangs. Schot van Meunier. De Fransen beginnen zich te herstellen van de twee mokerslagen die Oranje ze heeft uitgedeeld.

13.00 Wat heeft Doug Mason gezegd tijdens de time-out. Oranje op dit moment dominant in de wedstrijd. Paar kleine kansjes voor de nationale ploeg om zelfs op voorsprong te komen. Bachet schiet van afstand, Groeneveld heeft daar geen probleem mee.

11.13 Het is weer gelijk. Een backhander van Chad Euverman op de powerplay na aangeven van Simon de Wit doet het werk. Zo is het dus weer. 2-2 en licht de wedstrijd weer open. De puck zag er houdbaar uit, laag in de rechterhoek. Maar hij telt en dat is wat telt.

11.00 Bachet mag brommen wegens interference. Powerplay Nederland. Schot Wilemse op de beenbeschermers van Lhenry.

09.38 Oranje slaat direct na de time out toe. Bert van de Braak verlengt een schot van Kevin Bruijsten voor de 2-1. We zijn weer terug in de wedstrijd. Goede, snelle comeback.

09.18 Hecquefeuille met het enige gevaarlijkse schot, maar Nederland overleeft de powerplay. Een serie schoten op het doel van Groenveld biedt Meunier de kans om met een handig schotje de puck binnen te prikken. Het is 2-0 voor de Fransen. Slechte start voor Nederland. Time out aangevraagd door Doug Mason.

07.06 Het schot van Willemse recht op de benen van de speler voor hem. De puck valt voor de stick van Vincent Bachet, die stuurt Desrosiers weg, die mag alleen af op Groeneveld en scoort halfhoog in de linkerhoek. Direct ook een straf voor Simon de Wit wegens slashing. Het is 1-0 voor Frankrijk.

07.00 Het spel golft een beetje op en neer zonder al te veel kansen voor de beide goals.

05.00 Bachet alleen voor Groeneveld op aangeven van Rozenthal. Doelman stopt de puck met het lichaam. Frankrijk heeft Nederland behoorlijk onder druk .

04.00 Oranje overleeft ook de vijf tegen vier.

03.00 Nederland overleeft de vijf tegen drie. Schot op de paal van Amar, goede kans voor Kars, nadat Vanschagen werd weggestuurd.

02.00 De powerplay duurt niet lang. Peter van Biezen krijgt een straf wegens interference. Vier tegen vier gaan we verder. Wrap-around van Stienstra, stuit op de Franse doelman. Doug Stienstra kreeg veel ruimte. Bob Teunissen straf wegens interference. Dat begint weer gezellig. Meunier met het schot. Goede save Groeneveld.

01.00 L'Henry is de startende 'netminder' van de Fransen. Nederland moet met drie goals verschil winnen voor de tweede plaats, dan staat Oranje exact gelijk met de Litouwers. Leuke ploeg is dat om naar te kijken. Aleinikovas was de uitblinkende doelman tegen de Noren. Jeroen van Olphen met het eerste zwakke schotje, maar Amar mag gaan brommen wegens interference. Eerste powerplay Oranje.

00.00 De wedstrijd is begonnen. Voor Nederland start Phil Groeneveld in het net. Scheidsrechter is Glenn Meier. Jean Paul de Brabander floot overigens de vorige ontmoeting tussen Noorwegen en Litouwen.

De ijsmachines zijn op het ijs. We beginnen om 16.00 uur. Voor Oranje zijn Casper Swart en Phil Groeneveld de goalies voor deze wedstrijd. Litouwen heeft zojuist tegen Noorwegen met 3-1 gewonnen, waardoor Oranje met ruim verschil moet winnen van Frankrijk voor de tweede plaats. Een zege tilt Oranje tot boven Frankrijk, terwijl ieder ander resultaat betekent dat Nederland als laatste eindigt in het toernooi.