Nl euverman vsoostenrijk

20 december 200700:00

Door Joep Meijsen

Oranje gaat Olympisch

Het Nederlands ijshockeyteam gaat zich proberen te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Vancouver. Het bestuur van de Nederlandse ijshockeybond moet nog wel financiële ruimte vinden om de deelname mogelijk te maken.

Dat bleek gisteravond tijdens de jaarvergadering van de NIJB in Nieuwegein. Door het afbouwen van een aantal subsidies ligt het budget voor topsport aanzienlijk lager dan enkele jaren geleden. Toen kon Nederland zich bijvoorbeeld nog met een speciaal trainingskamp in Finland voorbereiden op een toernooi in Polen. Oranje ging toen in de eerste kwalificatieronde onderuit in een beslissende wedstrijd tegen het gastland.

In totaal mogen er twaalf landenteams naar de Olympische Spelen, naar alle waarschijnlijkheid de laatste met deelname van NHL-spelers. Tijdens het komende wereldkampioenschap in Halifax en Quebec City plaatsen de eerste negen landen zich voor de spelen. Oranje komt in november 2008 in actie tijdens de eerste voorronde waaraan de nummers negentien tot en met dertig van de wereldranglijst deelnemen.

De top drie van dit toernooi plaatst zich voor de volgende ronde, waar de nummers tien tot en met achttien van de wereldranglijst ook aan meedoen. Dit evenement staat op het programma voor februari 2009. Locaties voor de toernooien zijn door de internationale ijshockeyfederatie IIHF nog niet bepaald.