10 februari 200600:00

Door Joep Meijsen

Oranje gelijk in straffestijn

De nieuwe regels zijn ook internationaal nog een beetje wennen. Litouwen en Nederland liepen gezamenlijk tegen zo'n honderdtwintig strafminuten aan, waarvan Litouwen liefst 96. De wedstrijd eindigde in 2-2. Voor Nederland scoorden Kars en Stienstra, allebei op de powerplay.

Scheidsrechter Mats Gunnar Bratsberg was de drukste man op het ijs. Vijf misconducts en een game-misconduct stimuleerden het aantal strafminuten. Oranje gebruikte de vele powerplays echter onvoldoende. Zeker uit de acht minuten met twee man meer op het ijs had veel meer kunnen komen. Ook miste Chad Euverman een penaltyshot voor Oranje.

Nederland kwam op voorsprong na een kwartier spelen. Marcel Kars vuurde een droog schot af terwijl Oranje met twee man meer op het ijs stond. De prima keepende Arunas Aleinikovas werd het zicht ontnomen. Voor het einde van de periode was het echter alweer gelijk. Darius Pliskauskas scoorde met een schot uit de rechterhoek.

Een van de vele powerplays bood Oranje de kans om in de tweede doorgang weer op voorsprong te komen. De pass van Erik Tummers spleet de defensie van Litouwen door midden en Doug Stienstra rondde feilloos af. De gelijkmaker was een tikkeltje omstreden. Pliskauskas ramde vijf keer met zijn stick in op Phil Groeneveld en het lampje van de doelrechter ging branden.

Het was de laatste treffer van de rommelige ontmoeting. Bondscoach Doug Mason was niet ontevreden na afloop. 'Het niveau was best aardig gezien het feit dat we pas twee keer samen getraind hebben. We hadden echter wel wat meer tijd aan de powerplay kunnen besteden. De nieuwe regels zijn prima. Ze staan al zestig jaar in het regelboek, maar zijn dertig jaar lang genegeerd. Het zorgt voor snel ijshockey en geen gerommel met sticks.'

Casey Vanschagen vond het een leuke, snelle wedstrijd. 'Ik heb me aan de regels gehouden en geprobeerd louter mijn opdrachten uit te voeren. Dat is me goed afgegaan', aldus de 'enforcer' van Trappers, die een assist op zijn naam bracht en daarmee zijn eerste punt in Oranje.

Nederland stuit morgen op Noorwegen, dat de openingswedstrijd met 3-2 won van Frankrijk.

Foto: Ronald Goudberg (NIJB)