2 november 200400:00

Door Joep Meijsen

Oranje 'happy' in Finland

De voorbereiding op het Olympisch Kwalificatietoernooi in Polen verloopt vooralsnog op rolletjes. De selectie van bondscoach Theo van Gerwen is nu enkele dagen in Finland en wist de eerste twee oefenwedstrijden in winst om te zetten.

De selectie verblijft in VirumÀki, het nationale trainingscentrum van het Finse Olympische Comité, dat ook door de Internationale IJshockeyfederatie IIHF regelmatig wordt gebruikt. Een soort combinatie van Papendal en Center Parcs. Het complex beschikt onder meer over twee ijsbanen, een zwembad, atletiekbanen binnen en buiten, een golfbaan en uitstekende eetfaciliteiten. Er zijn zelfs verschillende saunacomplexen.

De spelers verblijven in een aantal van de honderden bungalows voor topsporters binnen het op iets meer dan een uur rijden van de Finse hoofdstad Helsinki gelegen park. Daar worden twee trainingen per dag afgewerkt en staat een trits aan oefenwedstrijden op het programma. Daarnaast is er ook ruimte voor ontspanning en teambuilding. Het ultieme doel van het trainingskamp is een optimale voorbereiding op het toernooi in Nowy Targ.

In het plaatsje HyvinkÀÀ opende Oranje vrijdagavond de oefencampagne in Finland met een ruime 10-0 zege op een zeer matige tegenstander met de naam Ahmat. Onder meer Tommie Hartogs, Ryan van Diemen en Mark Bultje kwamen tot scoren in deze ontmoeting tegen een team uit de Finse derde divisie.

Een dag later had Oranje het al een stuk moeilijker met Salamat, een ploeg die bovenin de Finse tweede divisie speelt. In de hal in Kirkkonummi won Oranje uiteindelijk nipt met 5-4, De Groot, De Wit, Van Diemen, Kars en Jacobs waren de doelpuntenmakers voor het team van Theo van Gerwen.

Vanmiddag speelt Oranje de volgende oefenwedstrijd tegen Jukurit, een team uit dezelfde divisie als Salamat.