Nl dewit close

18 april 200700:00

Oranje kan niet stunten

Nederland heeft niet voor een stunt kunnen zorgen tegen Kazachstan. De toernooifavoriet behaalde een redelijk makkelijke 5-2 zege. Bert van den Braak en Brad Smulders namen de goals namens Oranje voor hun rekening.

Door deze uitslag staat Nederland voorlopig op de vijfde plaats. Door een overwinning van Estland op China zijn de gastheren en Nederland nog de enige kandidaten voor degradatie naar Dnivision II. Oranje speelt morgen tegen Estland en op de slotdag van het toernooi zaterdag staat de mogelijke beslissende kraker tegen China op het programma.

Oranje stond tegen Kazachstan weliswaar volop onder druk, maar wist de schade beperkt te houden. Doelman Phil Groeneveld maakte daartoe 38 saves. Uitzicht op een stunt was er eigenlijk niet. Al in de openingsminuut was het Maxim Komissarov die de tegenstander op voorsprong bracht en daarmee het plan van Orane in de war stuurde.

Na een kwartier spelen leidde Kazachstan al met 3-0 en was de wedstrijd grotendeels gespeeld. Een overtreding van Leo van den Thillart werd door de Amerikaanse scheidsrechter Craig Hanson bestraft met een penaltyshot, waardoor Alexandr Koreshkov de tweede treffer achter Phil Groeneveld kon schieten. Vier minuten later was Komissarov goed voor zijn tweede van de dag.

Oranje hield een beetje hoop door een treffer van Bert van den Braak in de slotminuut van de periode. De aanvaller van Nijmegen staan in één lijn met Diederick Hagemeijer en Ivy van den Heuvel. Laatstgenoemde pakte de assist en daarmee zijn eerste punt op een WK mee. De lijn incasseerde verder geen tegengoals in de wedstrijd, waardoor zij op een dikke plus staan voor het toernooi tot nu toe. Een goede prestatie voor de lijn met twee Oranje-debutanten.

De man die eerder het penaltyshot benutte liet vroeg in de tweede periode zien ook op de powerplay uit de voeten te kunnen. Met Akim Ramoul op de strafbank wegens crosschecking werkte Koreshkov een assist van Komissarov binnen. Voor laatstgenoemde zijn derde punt in de wedstrijd.

De goudhaantjes voor Nederland in het toernooi tot nu toe zijn Jamie Schaafsma en Brad Smulders. Amper een minuut na de vierde treffer van Kazachstan sloegen zij wederom toe, waarbij Smulders uiteindelijk de goal op zijn naam bracht. Voor de aanvaller van Geleen alweer zijn vijfde punt in drie wedstrijden, waarmee hij voorlopig de topscorer is van Oranje. Voor Schaafsma was het zijn vierde punt.

Het was echter niet de inleiding voor een comeback zoals in de eerste wedstrijd tegen Polen. Lev Krutokhvostov, met een makkelijkere voor- dan achternaam, zette na vijf minuten in de derde periode de eindstand op het scorebord, waardoor de laatste twee wedstrijden van Oranje cruciaal worden voor klassenbehoud.