WK2013 Ned Roe Goal Ivy

20 april 201314:20

Oranje klopt Roemenen voor brons

Oranje legde zaterdagochtend beslag op de bronzen medaille in Donetsk door Roemenie met 6-2 te verslaan. Diederick Hagemeijer scoorde twee keer voor het team van Barry Smith.

Het was niet de beste wedstrijd van het Nederland team tijdens dit kampioenschap, maar Oranje won wel overtuigend en haalde daarmee voor het tweede jaar op rij eremetaal. Verdediger Dax van de Velden was daar blij mee. 'Wellicht was er deze week meer mogelijk geweest. Tegen Oekraine spelen we een goede wedstrijd en tegen Polen hebben we kansen de wedstrijd te winnen. Dan doe je mee om goud. Maar brons is ook een mooie beloning.'

De verdediger van Amsterdam kreeg veel ijstijd tijdens het toernooi. 'Er waren enkele jongens niet, dus ik kreeg veel verantwoordelijkheid. Ik heb denk ik een goed toernooi gespeeld. Het was natuurlijk een moeilijk seizoen in Amsterdam met veel nederlagen, dan is een internationaal toernooi met veel ijstijd en en bronzen plak een mooie afsluiting.'

Bondscoach Smith noemde Van de Velden ook als een van de spelers die hij het meest heeft zien groeien tijdens het toernooi. 'Hij komt hier in situaties die hij bij zijn club niet gewend is en veel betere tegenstanders tegen. Het is knap hoe hij daarmee omging. Ik zie ook bij een speler als Jurryt Smid heel veel progressie. We misten vier belangrijke verdedigers deze week en er waren vraagtekens rond onze defensie. Ik denk dat ze zich goed staande hebben gehouden. We gingen het toernooi ook in met een onervaren goalie en het is winst voor Nederland dat Martijn Oosterwijk het hier uitstekend heeft gedaan. Hij heeft misschien alleen tegen Polen een te makkelijk doelpunt doorgelaten, maar hij heeft het verder fantastisch gedaan.'

De bondscoach toonde zich ook blij met de bronzen plak. 'Ik ben echt heel trots op de ploeg. Iedereen heeft bijgedragen aan de prestatie zoals die geleverd is. We hebben met Nederland de mogelijkheid om de volgende stap te maken. Binnen deze groep is er nog ruimte voor verbetering en het is belangrijk dat iedereen beschikbaar is voor het WK. Maar de omstandigheden zijn moeilijk, met alle spelers die gewoon werken en de bond die niet veel te besteden heeft.'

De overwinning van Nederland kwam niet erg in gevaar op de zaterdag. Na elf minuten spelen greep Oranje het initiatief toen Tony Demelinne een rebound binnenschoot. Twee minuten later kreeg Raphael Joly alle ruimte om de doelman van de Roemenen te omspelen, terwijl Lars van Sloun weer ruim een minuut later vrij mocht aanleggen en de puck in de bovenhoek joeg.

Daarmee kwam rust in het spel van Nederland. De Roemenen kwamen wel tot kansjes, maar de Nederlandse defensie stond goed, waarbij Oosterwijk opnieuw een goede partij keepte. Tijdens een powerplay vroeg in de tweede periode verlengde Diederick Hagemeijer een pass van Ivy van den Heuvel tot achter Adrian Catrinoi Cornea, die vervolgens plaats mocht maken voor Gellert Ruczuj.

Puckverlies in het aanvalsvak van Oranje tijdens een wissel leverde Roemenie vijf minuten voor het einde van de periode de eerste treffer op. Ervin Moldovan mocht alleen op Oosterwijk af en scoorde. Het vormde echter niet het begin van een Roemeens offensief. Zonder zelf geweldig te spelen hield Oranje de controle over de wedstrijd en toen Diederick Hagemeijer er tien minuten voor tijd 5-1 van maakte, was de ontmoeting definitief beslist.

Ronald Wurm zorgde in het restant van de speeltijd nog voor het mooiste doelpunt door een solo van achteruit prima af te ronden, Martijn Oosterwijk stopte nog een penaltyshot van Tihamer Becze en Yevgeni Pysarenko schoot nog een puck in de bovenhoek, maar de bronzen medaille kwam niet meer in gevaar. Daarmee sloot Nederland het toernooi af op de plaats waar de ploeg vooraf ook was geplaatst, met de prima wedstrijd tegen Oekraine als hoogtepunt.