10 februari 200600:00

Oranje - Litouwen 2-2

Nederland en Litouwen zijn het vierlandentoernooi geopend met een 2-2 gelijkspel. Marcel Kars en Doug Stienstra troffen voor Oranje, terwijl Darius Pliskauskas twee keer scoorde voor de Balten. De samenvatting per 5 minuten.

Vernieuw dit venster voor de laatste updates

Man of the Match Nederland: Marcel Kars
Man of the Match Litouwen: Darius Pliskauskas

65.00 Wedstrijd eindigt gelijk. Net als tijdens het wereldkampioenschap in Eindhoven.

64.14 Straf tegen Schaafsma. Time out voor Litouwen. Nog 46 seconden.

62.36 Schot van Litouwen, save van Groeneveld. Litouwen weer compleet. Hartogs schiet, save Aleinikovas.

61.07 Bjorn Willemse schiet hard op het been van Bauba, die blijft liggen.

60.13 checking from behind tegen Pliskauskas. Ook nog een game misconduct.

60.00 Einde reguliere speletijd. We gaan zo verlengen.

58.33 Schot van Vanschagen, via de blocker over. Keeper krijgt twee minuten voor delayying the game. Penaltyshot Oranje. Chad Euverman. Fake, schot, op de blokker van de doelman. Euverman met de gouden mogelijkheid.

55.00 Nederland scoort, maar de goal wordt afgekeurd vanwege de man in de crease.

53.19 Reboundkans voor Bjorn Willemse, mist. Nederland denkt te hebben gescoord, maar op aangeven van de doelrechter wordt de treffer afgekeurd.

50.00 Nederland overleeft de vijf tegen drie. Schotkans voor Natte, geblokt voor het doel. Weinig kansen voor de beide teams. Powerplay voor Nederland...checking to the head. En nog een speler met die straf die ook nog voor butt ending van het ijs gaat. Het duurt knap lang voordat alle straffen zijn opgelezen. Zes minuten powerplay voor Oranje.

45.21 Jan Jaap Natte mag weer gaan brommen. Powerplay voor Litouwen. Simon de Wit krijgt twee minuten voor interference, daarmee krijgt Oranje het benauwd.

45.00 Nederland overleeft de powerplay tegen. Schotkans Bertavicious, save van Groeneveld.

40.01 De spelers zijn weer op het ijs. Litouwen krijgt zo powerplay. Eens kijken of Nederland de wedstrijd kan winnen in deze slotperiode.

40.00 Crosscheck tegen Natte heft het voordeel weer op. We eindigen de tweede periode weer op gelijke hoogte. Beide teams scoorden een keer. 2-2. Op de valreep nog een bench minor tegen Oranje, waardoor de openingsfase van de derde doorgang direct kritisch wordt.

36.04 Vier minuten tegen Litouwen wegens hooking. Gouden kans voor Oranje om de tweede periode met een voorsprong af te sluiten.

35.00 Bert van de Braak met de schotkans. Gaat over. Open net kans voor Litouwen, maar de speler slaat over de puck heen. Doeman Aleinikovas lijkt geblesseerd, maar neemt weer plaats in zijn doel nadat Bob Teunissen plaatsneemt op de strafbank. Hij krijgt er meteen een misconduct bij. Vanschagen met een kansje shorthanded.

30.00 Straf tegen Bruijsten. Schaafsma komt shorthanded tot een schot nadat Litouwen een paar kleine kansen schiep. Oranje weer compleet.

27.57 Nederlandse powerplay levert niets op. Zelfs geen kansen. Controversiele gelijkmaker van Litouwen. Pliskauskas mag vier, vijf keer inhakken op Phil Groeneveld en de doelrechter duwt zijn lampje aan. Litouwen weer op gelijke hoogte. Het is 2-2.

24.11 Powerplay voor Nederland. Prachtige pass van Erik Tummers, zet de hele Litouwse defensie op het verkeerde been. Doug Stienstra pakt de puck op en rondt feilloos af. 2-1 voor Oranje.

20.01 De tweede periode is begonnen.

20.00 Straf tegen Alexander Schaafsma. De Litouwers doen weer weinig met de man meer. De gelijkmaker valt Darias Pliskauskas schiet raak vanuit de rechterhoek. De treffer brengt de beide teams weer op gelijke hoogte. De tussenstand na de eerste eerste periode is 1-1. Een rommelige eerste periode, met veel powerplay, waarvan beide teams nauwelijks wisten te profiteren. Alleen Kars voor Oranje scoorde op de powerplay.

14.46 Daar is de eerste treffer voor Oranje. Marcel Kars scoort met een droog schot, met een assist voor Bjorn Willemse en Casey Vanschagen.

15.00 Nederland krijgt wel kansen, maar weet de doelman niet te verschalken. De Wit krijgt een goede kans, maar mooie glove-save. Litouwen overleeft de uitgebreide vijf tegen drie. Bernatavicius krijgt shorthanded een redelijke kans, maar Groeneveld stopt. Beide ploegen weer met vijf man. Direct alweer powerplay voor Oranje. Euverman met de kans van dichtbij. Dan weer een straf tegen Litouwen. Het is non-stop powerplay deze periode.

11.00 Eerste powerplay voor Oranje. Nu met twee man meer op het ijs. Dat mag niet mis gaan eigenlijk. Bijna twee volle minuten met twee man in overtal. Geweldige kansen, vooral voor Bert van de Braak, maar nog geen goal. Wel weer een straf voor Litouwen. De strafbank raakt vol. Schotkans voor Kars.

10.00 Oranje overleeft ook de tweede Litouwse powerplay. Beide ploegen tasten elkaar voorzichtig af, waarbij Nederland een overwichtg opbouwd. Tot een goede kans voor Marco Postma na acht minuten. Hij kan vanaf de zijkant vrij uithalen, maar de doelman bokst de puck uit zijn doel. De Wit en Hartogs krijgen ook schotkansen. Aleinikovas gebruikt zijn lichaam om de schoten te keren. Even later kwam ook Phil Groeneveld in actie met drie saves na een uitbraak.

05.00 De eerste straf van de wedstrijd valt al snel. Doug Stienstra mag brommen wegens hooking. Nederland overleeft de powerplay zonder veel moeite. De Litouwers scheppen zich geen kansen. Marco Postma mag echgter vrijwel direct daarna wegens interference gaan zitten. De beste kans is voor Euverman, die schothanded alleen voor de doelman van Litouwen verschijnt, maar zijn schuiver is te zacht.

00.00 Doelman bij Nederland is Phil Groeneveld, met Peter Seton als zijn back-up. Casper Swart zit op de tribune.