17 december 200700:00

Door Remco

Oranje loopt promotie mis

Jong Oranje is in de slotwedstrijd tegen gastland Estland promotie misgelopen naar Division I. In de allesbeslissende wedstrijd ging Nederland onderuit na het nemen van penalty shots.

Beide landen wonnen tot aan zondag al hun groepswedstrijden zodat het onderlinge duel de kampioen van het toernooi moest aanwijzen. Jong Oranje wist tweemaal terug te komen van een achterstand voor de 520 aanwezige toeschouwers in de Arena Premia.

De Esten namen na twee minuten al de leiding. Anton Perov wist goalie Ian Meierdres te passeren. Perov zou uiteindelijk met negen doelpunten bekroond worden als topscorer van dit toernooi.

Pas aan het begin van de tweede periode kwam Nederland op gelijke hoogte dankzij het tandem van Krefeld. De pas 16-jarige Levi Houkes bracht Nederland langszij op aangeven van Nardo Nagtzaam, die tevens zijn ploeggenoot is in Duitsland. In de 34e minuut nam Estland opnieuw de leiding. Met Glen Bakx op de strafbank, scoorde Artur Minin de 2-1.

De geschiedenis herhaalde zich aan het begin van de derde periode. Wederom was het Levi Houkes die Nederland op 2-2 zette. Houkes eindigde hierdoor het toernooi met vijf goals, twee assists en een plus/minus van acht.

Jong Oranje overleefde aan het einde van de derde periode nog twee powerplays en dwong een overtime af. Daarin werd ook niet gescoord hoewel onze jonge talenten wel een powerplay kregen omdat de Esten werden bestraft wegens too many men.

In de beslissende shootout ging het alsnog mis voor Oranje. Anton Perov die eerder al scoorde schoot het winnende penalty shot binnen waardoor Estland volgend jaar een stapje hoger mag gaan spelen.

Jong Oranje viel wel in de prijzen bij de uitreiking van de individuele prijzen. Mike Dalhuisen werd gekozen als beste verdediger van het toernooi. Dalhuisen was topscorer aan Nederlandse zijde met vier goals en zeven assists en een plus/minus van veertien. Overigens behaalde ook Nijmegenaar Rick Wijnen een plus/minus van veertien. Diederick Hagemeijer was de goalgetter voor Jong Oranje met zes treffers in vier wedstrijden.

Naast Dalhuisen vielen ook de Kroatische doelman Tihomir Filipec en de Estse aanvaller Artur Minin in de prijzen. China degradeerde in Tallinn naar het laagste niveau.