12 februari 200600:00

Oranje niet in de prijzen

Oranje sloot het vierlandentoernooi in Tilburg af met een 4-4 gelijkspel tegen Frankrijk. Nederland knokte terug van een 2-0 achterstand vroeg in de wedstrijd, naar een 4-2 voorsprong. De Fransen knokten echter terug in de slotperiode, waardoor Nederland als laatste eindigt in het toernooi.

Het opmerkelijkste moment van de wedstrijd vond plaats in de tweede periode. Nederland was shorthanded. Phil Groeneveld stuurde de puck naar de andere kant van het ijs, waar een verdediger de puck oppikte. Deze passte voorlangs, de puck raakte een schaats en klopte de Franse doelman. Fabrice Lhenry. Daarmee werd Phil Groeneveld de eerste Nederlandse doelman met een goal op zijn naam. De doelman beloont het publiek met een paar spontane buigingen.

De Fransen komen na zeven minuten spelen op voorsprong. Bjorn Willemse schoot op de powerplay de puck tegen de benen van de speler voor hem. Vincent Bachet pikt de puck op en stuurt Julien Desrosiers weg. Die mag alleen af op Phil Groeneveld en scoort halfhoog in de linkerhoek de 1-0.

Iets meer dan twee minuten later is het weer raak voor de Fransen. Oranje overleeft een van de vele powerplays, maar Frankrijk zet druk op het doel van Nederland. Laurent Meunier mocht drie keer schieten op Groeneveld, die uiteindelijk kansloos was. Voor Doug Mason was de treffer reden tot het aanvragen van een time-out.

Deze ingelaste pauze bracht wel erg snel een beloning. Het is Bert van de Braak die voor de vreugde op de tribune zorgt door het verlengen van een schot van Kevin Bruijsten. Slechts twintig seconden na de tweede treffer van de Fransen is Nederland weer terug in de wedstrijd. Twee minuten later is het zelfs weer gelijk. Op de powerplay is het Chad Euverman die met een backhander Lhenry kansloos laat.

Het is de inleiding van een prima fase van Nederland, die tot diep in de tweede periode duurt. Marco Postma en Casey Vanschagen hebben nog in de eerste periode de kans om Nederland op voorsprong te zetten, maar pas na zeven minuten in het tweede bedrijf scoort Nederland. De opmerkelijke goal van Phil Groeneveld zet Nederland op voorsprong.

Met twee man meer op het ijs is het Bob Teunissen die de Nederlandse voorsprong verder uitbreid. Tommie Hartogs biedt hem de puck op een presenteerblaadje aan en de aanvaller van Nijmegen scoort met een prima inzet. Nederland kan het hoge tempo echter niet volhouden en de Fransen komen in de derde periode goed terug.

De 4-3 lijkt een kopie van de eerste Franse treffer. Deze keer is het Alexander Schaafsma die de puck te slap inschiet. Desrosiers wordt weer weggestuurd en laat Phil Groeneveld wederom kansloos. De gelijkmaker hangt vanaf dat moment in de lucht. Mede door het prima goalie-werk van Groeneveld blijft deze uit tot vier minuten voor tijd. Een rebound spat van de handschoenen van de Nederlands-Canadese doelman. Meunier staat uiteindelijk ter plekke voor zijn tweede treffer van de middag. In de overtime krijgt Frankrijk nog de beste kansen, maar een gelijkspel is uiteindelijk de terechte uitslag.

Het toernooi wordt gewonnen door Noorwegen, Frankrijk wordt tweede, het verrassende Litouwen legt beslag op de derde plaats, terwijl Nederland de laatste plaats inneemt. De slotwedstrijd was echter met afstand de beste voor Nederland.