8 april 200700:00

Door Joep Meijsen

Oranje nipt langs Belgen

Het Nederlands team heeft de generale repetitie voor het wereldkampioenschap in China afgesloten met een povere 3-2 zege op België. Brad Smulders nam zeven minuten voor het einde de winnende goal voor zijn rekening.

Bondscoach Tommie Hartogs was na afloop positief kritisch over de wedstrijd. 'Bij vlagen zag het er heel behoorlijk uit, maar het was allemaal wat roestig. Het was duidelijk dat het spelritme bij een aantal spelers ontbreekt. De uitslag is verder niet zo belangrijk in een oefenwedstrijd. Belangrijk is dat we een wedstrijd gespeeld hebben en dat iedereen op het ijs heeft gestaan.'

Een kleine honderd toeschouwers waren komen opdagen voor het duel der lage landen, waaronder een deel van de Nederlandse damesploeg die onlangs klassebehoud veiligstelde tijdens het wereldkampioenschap in Noord-Korea. Ze kregen een wedstrijd voorgeschoteld waarin Nederland het beste van het spel had, zonder daarbij al te veel grote kansen te scheppen. De Belgische doelman Bjorn Steylen had bovendien een prima avond en hield zijn team uitstekend overeind.

De Belgen kwamen in de eerste periode zelfs op voorsprong door Phil Groeneveld te passeren. De Nederlandse-Canadees kreeg de start bij Oranje en werd in de loop van de wedstrijd vervangen door Casper Swart. Nederland maakte de achterstand met twee snelle goals goed.

Eerst was het Diederick Hagemeijer die met een prima onetimer Oranje op gelijke hoogte bracht. Het was het eerste officiële doelpunt voor het Nederlands team van de belofte van Tilburg Trappers. Twee minuten later pakte Nederland de voorsprong toen Jamie Schaafsma de puck vallend achter Steylen schoot. Schaafsma behoorde in een lijn met Matt Korthuis en Brad Smulders tot de betere spelers voor Oranje.

Het Nederlands team kon na de voorsprong echter niet doorzetten om de wedstrijd te beslissen. Zelfs een aantal powerplays hielpen Oranje niet verder. Een vijf tegen drie van België leidde echter wel tot succes oud-Tilburg en Geleen-verdediger Tim Vos schoot vanaf de blauwe lijn de gelijkmaker binnen.

De wedstrijd leek daarmee uit te lopen op een gelijkspel. Het was echter Brad Smulders die uiteindelijk op prima wijze de winnende goal binnenschoot, zodat Nederland dinsdagavond in ieder geval met een overwinning op zak het vliegtuig naar China kan nemen. Mogelijk speelt Nederland ter plekke nog een laatste oefenwedstrijd voor het begin van het toernooi.