Wc2015 Ned GB Jordy

18 april 201522:58

Oranje nipt onderuit tegen Britten

Nederland blijft na vier speeldagen tijdens het WK Division 1B in Eindhoven op drie punten staan. Koploper Groot-Brittannië was met 3-2 te sterk voor het Nederlands team.

Een punt tegen de Britten was voor Oranje genoeg geweest om zeker te zijn van lijfsbehoud. Uiteindelijk was Nederland heel dichtbij, maar het publiek in het uitverkochte IJssportcentrum zag geen late gelijkmaker. Het begin was prima voor Nederland. Al na drie minuten kwam Nederland op voorsprong. Een sublieme pass van Diederick Hagemeijer werd keurig afgerond door Steve Mason: 0-1.

Lang kon Nederland niet genieten van de weelde. Een minuut later lag de gelijkmaker achter goalie Martijn Oosterwijk. Een ogenschijnlijk houdbaar schot van Paul Swindlehurst vanaf de blauwe lijn zorgde voor de 1-1. In de tiende minuut kwam de Britse ploeg op voorsprong. Slordig puckverlies in het aanvalsvak van Nederland leidde een snelle Britse uitbraak in. Chris Blight rondde de aanval af. Drie minuten later viel er weer een Brits doelpunt te bewonderen. Ook bij deze goal van Peacock zag Oosterwijk er niet goed uit. Oosterwijk kon zijn geweldige optreden tegen Kroatië niet herhalen. Bondscoach Chris Eimers greep na de derde goal meteen in en bracht Ian Meierdres.

Meierdres zou in het restant van het duel niet gepasseerd worden en speelde een fantastische wedstrijd. Vooral in de tweede periode kwam Nederland er niet aan te pas en moest Meierdres veelvuldig ingrijpen. Jonathan Phillips kreeg twee grote kansen maar was niet in staat Meierdres te kloppen.

In de derde periode kon Nederland wel weer aanvallend een vuist maken. Vooral de lijn met Brekelmans, Houkes en van Lijden was gevaarlijk en vanavond voor Oranje de beste lijn. In de beginfase van de periode was het duo Mason-Hagemeijer dichstbij een treffer. Ditmaal waren de rollen omgedraaid en zorgde Mason voor de fraaie assist maar Hagemeijer kon net niet afronden.

Zes minuten voor tijd viel alsnog de aansluitingstreffer. Levi Houkes scoorde uit een moeilijke hoek nadat goalie Bowns eerst een schot had gekeerd van Julian van Lijden. Diezelfde van Lijden kreeg even later de kans op 3-3 na slecht uitverdedigen van de Britten. Helaas stuitte van Lijden op Bowns. Anderhalve minuut voor tijd haalde Eimers Meierdres naar de kant voor een extra aanvaller. Oranje eindigde de wedstrijd echter slordig. Twee offsides in korte tijd verstoorden de laatste aanvalsgolf van Nederland.

Door de nederlaag moet Nederland morgenavond nog vol aan de bak tegen Estland. Als Estland in de reguliere speeltijd wint van Nederland, volgt degradatie voor de ploeg van Chris Eimers. Groot-Brittannië kan morgen de promotie veilig stellen als het weet te winnen van Litouwen. Winst in overtime zou ook genoeg zijn voor de Britse ploeg.

Foto's: Marco Spelten