12 september 200500:00

Door Joep Meijsen

Oranje oefent in Tilburg

Nederland organiseert begin volgend jaar voor de tweede keer een internationaal vierlandentoernooi. Deelnemers zijn Nederland, Estland, Frankrijk en Noorwegen. Plaats van handeling is de arena van Tilburg.

Dat zegt bondsdirecteur Henk Hille tegenover IJshockey.com. Het toernooi wordt gehouden in het weekeinde van 10, 11 en 12 februari en geldt als een belangrijke voorbereiding op het wereldkampioenschap in Estland enkele maanden later.

Nederland neemt sinds enkele jaren deel aan het circuit van vierlandentoernooien zoals die in heel Europa worden georganiseerd. Deze toernooien worden gehouden in de zogenoemde 'international break', verplichte vrije weekeinden voor het ijshockey. Dat heeft voor Nederland als bijkomend voordeel dat de competitie in Duitsland ook stilligt en bondscoach Doug Mason dus van de partij kan zijn.

In november reist Nederland in het kader van hetzelde toernooicircuit al af naar Letland. Wie daar, naast het gastland, de tegenstanders zijn, moet nog worden afgekaart. Het komend jaar wordt het A-WK in Letland gespeeld.

Daarnaast gaat Nederland mogelijk in december nog naar Polen, maar deze trip is nog niet helemaal zeker. Nederland zou dit toernooi liever overslaan en hoopt nog op deelname van een vervangend land.

Nederland organiseerde twee jaar geleden voor het eerst een vierlandentoernooi. Plaats van handeling was toen het Silverdome in Zoetermeer. Over het restant van het programma van Oranje voor het komende seizoen wordt nog met verschillende bonden onderhandeld.