18 april 200600:00

Door Joep Meijsen

Oranje oefent met succes

De Nederlandse IJshockeyploeg heeft de oefenwedstrijd tegen het Verenigd Koninkrijk relatief simpel met 5-1 gewonnen. Chad Euverman en Casey Vanschagen hadden ieder een goal en een assist voor Oranje.

Voor Vanschagen was dit zijn eerste treffer in het shirt van de nationale ploeg. Kevin Hoogsteen tekende voor twee assists in de solide oefenwedstrijd van Oranje. De combinaties bij Nederland liepen nog niet allemaal even goed, maar vooral defensief zag het er dinsdagavond al heel behoorlijk uit bij Nederland.

Doelman Casper Swart hoefde slechts sporadisch in actie te komen tegen de pover spelende Britten. In de defensie bij Nederland maakte de 17-jarige Mike Dalhuisen een solide debuut. De speler van de Lindey Muskies in Canada toonde vooral over een goed ijshockeyinzicht en een prima schaatstechniek te beschikken tijdens zijn debuut op seniorenniveau.

Na een matige eerste periode leidde Nederland met 1-0 dankzij een treffer van Chad Euverman vlak voor het rustsignaal van scheidsrechter Sven Bergman. In de tweede periode begon Oranje steeds beter te draaien en werd de voorsprong gestaag uitgebouwd via goals van Bjorn Willemse, na een prachtige pass voorlangs van Kevin Hoogsteen, Casey Vanschagen en Simon de Wit. Tussendoor scoorde Paul Moran nog tegen namens de Britten, maar in de slotperiode bepaalde Marcel Kars de eindstand op 5-1.

Nederland oefent komende donderdag om 20.00 uur wederom in Tilburg tegen de Britten. De Oranje-selectie vertrekt daarna naar Estland, waar zondag het wereldkampioenschap wordt geopend met de wedstrijd tegen Litouwen.