10 februari 200800:00

Door Joep Meijsen

Oranje onderuit in Tilburg

Het Nederlands team heeft de tweede wedstrijd van het toernooi in Tilburg met 3-0 verloren van Hongarije. Oranje had het vooral aan Phil Groeneveld te danken dat de uitslag nog redelijk uitviel.

Ondanks de nederlaag was bondscoach Tommie Hartogs na de wedstrijd redelijk tevreden over zijn manschappen. ‘De Hongaren begonnen wel erg snel. Wij hadden vooral in de eerste periode veel moeite om de tegenstander bij te benen. Dat effect werd nog versterkt omdat niet iedereen in het systeem speelde, waardoor er veel gecorrigeerd moest worden. In de pauze na de eerste periode heb ik de spelers vooral gevraagd meer rust te brengen in het spel en ik denk dat we ons goed herpakt hebben. Op dat vlak ben ik wel tevreden.'

Een belangrijk verschil tussen de Nederlandse competitie en intenrationale wedstrijden is de benodigde handelingssnelheid. Oranje heeft tijdens het toernooi in Tilburg veel spelers die nog niet vaak aan dit hogere niveau hebben geproefd en dat was vooral in de eerste periode duidelijk zichtbaar. Nederland mocht blij zijn dat de schade beperkt bleef tot slechts één tegentreffer.

Binnen enkele seconden van zijn eerste shift liep Akim Ramoul tegen een charging-penalty op en een prima schot van Ratislav Ondrejcik verdween in de bovenhoek achter Phil Groeneveld. De tegenwoordig in Italië spelende doelman liet zich niet uit het veld slaan door de vroege tegentreffer. Terwijl de Hongaren met grote regelmaat door de Nederlandse defensie sneden, toonde hij zich een bijzondere sta-in-de-weg voor de Hongaarse opmars.

De tweede periode was een stuk beter van Nederland, waarbij Oranje vooral in de eerste tien minuten de Hongaren goed klemzette in het eigen vak. Jamie Schaafsma zette verschillende spelers in kansrijke positie voor het doel, Alexander Schaafsma had een uitstekend schot en Jan Jaap Natte kreeg een goede mogelijkheid. Tot goals leidde het echter niet. Nederland liep ook tegen te veel straffen op en kwam over het algemeen alleen met kunst en vliegwerk door de Hongaarse powerplays heen.

Een fout in de defensie leidde kort voor het einde van de tweede periode de tweede Hongaarse treffer in. Csaba Kovacs mocht vrij doorschaatsen op Phil Groeneveld en omspeelde deze vakkundig. De derde periode voltrok zich een beetje hetzelfde als de eerste. De beste kans voor Nederland was voor Jan Jaap Natte, die alleen werd weggestuurd maar er niet in slaagde Zoltan Hetenyi te kloppen.

Daarmee hield de Hongaarse doelman zijn shut-out vast. Aan de andere kant trof Artjom Vaszjunyin van dichtbij wel doel. Een tegengoal die uitblinker Groeneveld niet verdiend had.

Hartogs: ‘Op basis van de eerste periode heeft Hongarije terecht gewonnen, maar ik vond dat we in het restant van de wedstrijd wel iets meer hadden verdiend dan we kregen. Een doelpunt had leuk geweest. Morgen de derde wedstrijd in drie dagen zal lastig worden, maar ik zie voldoende perspectief voor deze nationale ploeg.'