OKT2019 NEDTAI 25

14 december 201919:46

Door Joep Meijsen

Oranje ook tegen Taiwan naar dubbele cijfers

Oranje won ook zijn tweede wedstrijd tijdens het OKT in Barcelona betrekkelijk eenvoudig. Tegen Taiwan werd het 14-1 in het voordeel van Oranje. Danny Stempher had vijf goals en een assist.

De succesvolle schutter zit nu al op negen punten tijdens dit toernooi, waardoor hij in 24 interlands nu op 33 punten zit. Op de eeuwige topscorerslijst van het Nederlands team passeert hij daarmee illustere namen als Henri Stoer, Bob Teunissen, Jamie schaafsma, Tjakko de Vos, Ronald Wurm en Tony Demelinne.

Stempher zelf is de eerste om die prestatie te nuanceren. 'Het is een beetje vervelend voor spelers die vooral tegen veel sterkere teams hebben gespeeld. Dit soort wedstrijden tikken natuurlijk behoorlijk aan.' De forward uit Zoetermeer had zijn spel wel iets aangepast. 'Gisteren koos ik vaker voor de pass, terwijl ik vandaag meer schoot.'

Het was statistisch sowieso weer een interessante wedstrijd voor de internationals. Nick Verschuren pakte weer drie goals en twee assists mee, Joey Oosterveld twee goals en een assist, Raymond van der Schuit een goal en drie assists, Bartek Bison en Jordy Verkiel ieder een goal en twee assists en Joy Turpijn drie assists. Ook Kilian van Gorp kwam nog tot scoren. Alexei Loginov werd verkozen tot beste Nederlandse speler.

OKT2019 NEDTAI 21

Het was vooral weer eenrichtingsverkeer richting het doel van Taiwan, maar zowel Stempher als bondscoach Subr zagen dat Nederland niet scherp genoeg aan de wedstrijd begon. 'We gaven in het begin best veel kansen weg en dat mag eigenlijk niet gebeuren. Tegen een betere tegenstander wordt dat afgestraft. We waren niet gefocust genoeg en het waren niet de minste spelers die toen op het ijs stonden', aldus Stempher.

Nederland kwam via een treffer van Nick Verschuren vroeg op voorsprong, maar incasseerde niet veel later de gelijkmaker. Subr: 'Die tegengoal was een combinatie van een beetje ongeluk en individuele fouten. Het is een kwestie van mindset. De spelers weten hoe wij gisteren gespeeld hebben en hoe de tegenstander gespeeld heeft. Maar we herpakken ons goed.'

OKT2019 NEDTAI 26

Oranje liep in de eerste periode uiteindelijk uit naar een 4-1, scoorde zeven keer in de tweede periode en voegde hier nog drie treffers aan toe in het slotstuk van de wedstrijd. Martijn Oosterwijk kreeg de start bij Nederland en maakte tien saves op elf schoten.

Taiwan bleef zestig minuten lang goed schaatsen en maakte nauwelijks overtredingen. De ploeg liep maar tegen Ă©Ă©n straf op, tegen vier voor Nederland. Oranje scoorde tijdens een van de powerplays tegen wel twee keer in vijftien seconden. Daarmee krijgt Nederland zondagavond een 'finale' tegen Spanje om het bereiken van de volgende ronde.

'We wisten vooraf dat Spanje de tegenstander was waar we het moeilijker tegen zouden kunnen krijgen. Wat dat betreft is het niet fijn om twee van dit soort wedstrijden te spelen', is de mening van topscorer Stempher. Dat vindt ook zijn coach. 'Morgen is de belangrijkste wedstrijd. We hebben wel wat dingen te bespreken en moeten zorgen dat iedereen klaar is voor deze wedstrijd. Als coach heb ik nu een beter idee van wie ik op welke manier kan gebruiken en ik verwacht morgen van sommige spelers meer.'

Foto's: Marco Spelten (Actiefotografie.nl)