Nl euverman vsoostenrijk

11 mei 200700:00

Door Joep Meijsen

Oranje reist naar Oostenrijk

Het Nederlands team speelt het komende seizoen het wereldkampioenschap in Innsbruck in Oostenrijk. Ook de tegenstanders van Oranje zijn intussen bekend, terwijl ook de U20 en U18 weten waar ze aan toe zijn.

Dat is besloten tijdens het IIHF-congres dat traditioneel wordt gehouden tijdens het grote wereldkampioenschap, dat dit jaar in Moskou plaatsheeft. Oostenrijk degradeerde tijdens het WK in Moskou terug naar Division I, waar het Nederland vorig jaar in Estland nog tegenkwam. Het WK wordt gehouden van 13 tot en met 19 april 2008.

Tegenstanders van de ploeg van bondscoach Tommie Hartogs zijn Oostenrijk, Polen, Kazachstan, Groot-Brittannië en Zuid-Korea. Daarmee treft Nederland twee van de tegenstanders die het afgelopen seizoen ook in China al tegenkwam. Oranje haalde een punt tegen Polen en verloor van Kazachstan.

Tegen het Verenigd Koninkrijk werd voor het laatst tijdens een WK gespeeld tijdens het toernooi in Noorwegen, terwijl we voor Zuid-Korea nog verder terug moeten in de geschiedenis. Het Aziatische land is de promovendus uit Division II. Twee jaar geleden werd het A-wereldkampioenschap onder meer in Innsbruck gehouden. Toen werd de grote hal gebruikt, het is nog onduidelijk of dat ook voor dit kampioenschap geldt.

Het gepromoveerde Nederlandse team onder 18 jaar mag afreizen naar de Letse hoofdstad Riga. Deelnemers daar zijn Letland, Japan, Noorwegen, Italië, Oostenrijk en Nederland. Dit toernooi wordt van 2 tot en met 8 april 2008 gespeeld.

De U20 speelt zijn kampioenschap Division II in Tallinn in Estland, waar het gastland, Kroatië, Spanje, Mexico en China de tegenstanders zijn.

De IIHF heeft tevens de uitzendrechten voor de grote wereldkampioenschappen en de Division I-toernooien verkocht tot 2017. De opbrengst is in totaal 200 miljoen Zwitserse franken. Het bedrijf Infront, waar de IIHF ook nu al een contract mee heeft, krijgt de rechten.