Nl dewit close

6 februari 200800:00

Door Joep Meijsen

Oranje roept vervangers op

Blessures slaan een flink gat in de selectie van Tom Hartogs voor het vierlandentoernooi in Tilburg. De andere kant van deze medaille is dat enkele jonge spelers en één veteraan een oproep ontvingen. Dennis ten Bokkel heeft zijn Oranje-loopbaan definitief beëindigd.

In het doel zijn er nog vraagtekens over de aanwezigheid van nummer één Phil Groeneveld. Zijn club in Italië wil hem dit weekeinde liever niet laten gaan. Over deze zaak wordt nog gesproken. Als Groeneveld inderdaad niet kan afreizen naar Tilburg, ontvangt Sjoerd Idzenga alsnog een oproep.

In de defense haakt Rody Jacobs af vanwege een blessure. Ook Nick de Jong kampt met een blessure, maar hij zit nog wel bij de selectie. Hartogs heeft twee debutanten opgeroepen om zich bij de selectie te voegen. Het gaat daarbij om de 18-jarige Glenn Backx van Geleen en de één jaar oudere Rick Wijnen van Nijmegen. Beiden spelen voor de vertegenwoordigende jeugdteams. De derde opgeroepen verdediger is Alexander Schaafsma van Amsterdam, die daarmee na vier jaar een rentree maakt in de nationale ploeg.

In de aanval valt Dennis ten Bokkel af. De speler ontving een oproep van de bondscoach maar heeft besloten hier geen gevolg meer aan te geven en zijn loopbaan bij de nationale ploeg af te sluiten. Ten Bokkel debuteerde in november 1996 voor de nationale ploeg en speelde in de afgelopen twaalf jaar 83 interlands. Daarin nam hij negen goals en twaalf assists voor zijn rekening. Hij staat net in de top-30 van spelers die het vaakst het shirt van de nationale ploeg hebben gedragen. Ron Berteling is met 213 interlands de recordhouder.

Aanvaller Marcel Bruinsma, die zijn debuut zou maken in Oranje, heeft vanwege een blessure afgezegd. Dat geldt ook voor Marco Postma van Heerenveen. Peter van Biezen heeft bovendien last van een blessure, maar de Oranje-staf hoopt dat hij op tijd fit is om aan het toernooi deel te nemen. Intussen is James Easter van Den Haag opgeroepen als vervanger. Daarnaast wordt er mogelijk nog een talentvolle Nederlandse aanvaller aan de selectie toegevoegd, mits hij bereikt kan worden.

Nederland opent vrijdag het vierlandentoernooi in Tilburg tegen Kroatië. Een dag later staat de wedstrijd tegen Hongarije op het programma, terwijl Nederland het toernooi zondagmiddag afsluit tegen Oekraïne. Het vierlandentoernooi is een belangrijke voorbereiding op het wereldkampioenschap later dit jaar in Innsbruck.