11 november 200400:00

Oranje ruim langs Kroaten

Nederland opende het Olympisch Kwalificatietoernooi in Polen met een ruime en eenvoudige 10-3 zege op een matig spelend Kroatië. Doug Stienstra, Dave Livingston en Mark Bultje hadden ieder twee treffers namens Oranje, dat zich een goed uitgangspunt voor de rest van het toernooi heeft verworven.

Aanvaller Lamonte Polet was tevreden met het resultaat. ÂHet is een wedstrijd die je gewoon moet winnen, waarbij je goed aan het doelsaldo moet werken. Het zal iedereen duidelijk zijn geweest dat wij zowel aanvallend als defensief een veel betere ploeg hadden en dan is het vooral belangrijk om geconcentreerd te blijvenÂ, aldus de Nederlandse-Canadees van Amsterdam.

Polet bekeek het tweede deel van de wedstrijd vanaf de tribune, uit voorzorg vanwege een lichte blessure aan zijn enkel. Marcel Kars miste vanwege een blessure de hele ontmoeting die werd gespeeld in een hal met ruim vijfhonderd toeschouwers. Daarmee was de oude hal van Nowy Targ voor zoÂn tien procent gevuld, waarbij de temperatuur mogelijk sommige toeschouwers voortijdig de kantine in joeg. Vergeleken met Nowy Targ is het Triavium een goedlopende sauna.

Andri Salomonsson is dichtbij een treffer

Bondscoach Theo van Gerwen was minder tevreden over de wedstrijd. 'Ik ben blij dat we ondanks het feit dat we een slechte wedstrijd speelden toch tien keer hebben gescoord. We hebben meer een ploeg die een ander team kan ontregelen en nu moesten we zelf het spel maken. Dat valt ons niet makkelijk. Bovendien begonnen we na de 3-0 een beetje rommelig te spelen, zochten te mooie oplossingen en gingen spelers iets te veel voor eigen succes', aldus Van Gerwen. Hij denkt echter wel dat het een goede wedstrijd was voor de Nederlanders om in het toernooi te komen.

Nederland pakte na een wat rommelige openingsfase al vroeg de leiding in de wedstrijd. Dave Livingston passeerde zijn man en legde de puck terug. Mark Bultje was ter plekke om te schieten, maar deze inzet werd nog gekeerd door de doelman. Helemaal rechts van het doel stond Livingston echter nog en met een handig schot werkte hij de rebound binnen.

De eerste kansen voor de Kroaten ontstonden toen Willemse een straf kreeg na vijf minuten spelen, maar de Nederlandse powerplay onder leiding van aanvoerder Tommie Hartogs, spelend als verdediger, hield de ploeg uit Centraal-Europa ver van het doel van Phil Groeneveld. Op het moment dat Bjorn Willemse de strafbank verlaat, passeert Chris Eimers zijn tegenstander, schaatst door naar het doel en kogelt de puck in de bovenhoek onhoudbaar achter de Kroatische doelman.

Nederland domineerde de fase in de wedstrijd en luttele seconden na de tweede treffer lag ook de derde al in het net. Het schot van Doug Stienstra was droog, hard en raak. Nederland bleef makkelijk en soepel combineren en dook steeds weer gevaarlijk op voor het doel van Martinovic. Eimers was na een kwartier spelen dichtbij de vier nul toen zijn schot op de powerplay nipt voorlangs ging. Pas in de achttiende minuut moest Phil Groeneveld zijn eerste echte save maken, maar verder was het Nederland dat de klok sloeg. Dave Livingston had de 4-0 op de stick in de slotfase, maar raakte van dichtbij de paal.

Nederland begon de tweede doorgang zoals het de eerste beeindigde. Josh Oort kreeg al in de eerste minuut een gouden kans om de tweede treffer binnen te schieten. Hij mocht alleen door op het Kroatische doel, maar zijn inzet komt op de blocker van de doelman.. Een inzet van Simon de Wit ampere en minuut later, ook al alleen door, ondergaat hetzelfde lot.

Nederland walste echter over de Kroaten heen en Josh Oort bracht na 2,5 minuut Oranje alsnog op 4-0. Mark Bultje gaf de goede pass voorlangs en Josh Oort tilde de puck in de bovenkant van het net. De vijf nul volgde niet veel later. Na ruim zes minuten spelen stonden twee Oranje-spelers alleen voor het doel en gebroederlijk tikten ze de vijfde treffer binnen. Kevin Hoogsteen maakte hem, Lamonte Polet kreeg de assist.

Daarna was het zowaar de beurt aan de Kroaten om iets terug te doen. Piragec was het die Phil Groeneveld klopte. Het was echter een kleine onderbreking in een golf aan Nederlandse aanvallen. Groeneveld moest nog wel een schot van afstand van Zibret onschadelijk maken, maar aan de andere kant van het ijs volgden de meeste kansen. Doug Stienstra scoorde tijdens een van de fases van druk de zesde treffer van Oranje. De Nederlands-Canadees van Amsterdam wachtte keurig tot de keeper van Kroatie op het ijs lag, schaatste er omheen en scoorde zonder veel moeite in het dak van het doel.

Een straf voor Dave Livingston wegens holding zorgde voor wat opluchting voor de Kroaten, al kreeg zelfs met een man minder Nederland de beste kansen. Josh Oort wurmde zich langs de defensie, maar kwam net niet tot een schot. Het aantal kansen voor de Kroaten bleef beperkt tot nul. Voor bondscoach Theo van Gerwen was de ruime voorsprong het teken om ook spellers als Jamie Visser en Andri Salomonsson ijstijd te geven. Nederland schakelde over op vier lijnen. Met de vierde lijn op het ijs kreeg Lovrencic een goede kans, maar Groeneveld bracht redding.

Nederland begon de derde periode slordig. Eventjes viel de concentratie weg en foutieve passes zorgden ervoor dat de Kroaten verschillende kansen kregen. Dit zorgde al voor een snelle tegentreffer van ?? Nederland herstelde zich echter goed en met en handige beweging speelde Kevin Hoogsteen zich na zes minuten zelf vrij, met een fake zette het de doelman op het verkeerde been en schoof de puck binnen.

Iets meer dan een minuut later kreeg Jamie Visser een gouden kans op de achtste treffer, maar zijn schot was een prooi voor Martinovic. Op de counter kreeg Mato Mladenovic een mogelijkheid, maar deze keer was het Groeneveld die voor de save zorgde. Tien seconden later was het aan de andere kant raak toen Mark Bultje hard inschoot van dichtbij.

Nederland bleef jagen op een goed doelsaldo. Daarbij werd af en toe een beetje risico genomen, maar het leidde vooral tot veel kansen. Zelden bleef de puck meer dan een halve shift uit het Kroatische verdedigingsvak. Echter tot veel doelpunten kwam het niet meer. En na twaalf minuten was het Mato Mladjenovic die hard en hoog een teruggelegde puck achter Phil Groeneveld schoot, waardoor het verschil terugliep naar vijf goals.

Kevin Hoogsteen van dichtbij en Andri Salomonsson met een hoog schot, probeerden de Kroatische doelman opnieuw te verschalken. Met Sasa Belic op de strafbank kreeg Oranje nieuwe kansen om uit te lopen. De rebound op een schot van Hartogs kwam net niet voor de stick van Eimers, maar even later verzond Hartogs een schot, dat rechtstreeks in het net verdween, al leek het erop alsof Dave Livingston de puck nog van richting veranderde.

Het was uiteindelijk Mark Bultje die de tiende treffer binnenschoot voor Oranje, waardoor de zege een terecht ruim uiterlijk kreeg. Nederland vervolgt het toernooi zaterdag tegen Litouwen, dat het later vanavond opneemt tegen gastland Polen.

Tekst: Joep Meijsen
Foto's: Marco Spelten