29 april 200600:00

Door Joep Meijsen

Oranje sluit af in mineur

De Nederlandse ijshockeyploeg heeft het WK in Estland afgesloten met een dikke nederlaag. De spelers van bondscoach Doug Mason gingen met 2-7 onderuit tegen het gastland. Ă‚Dit was een van de slechtste wedstrijden die Nederland heeft gespeeld in de tien jaar dat ik de leiding heb over Oranje.Ă‚

Dat zei bondscoach Doug Mason na de wedstrijd. Een echte verklaring voor het zeer matige spel van Oranje had hij echter niet. Ă‚We nemen te veel verkeerde beslissingen in de wedstrijd. Dit komt door een gebrek aan ervaring, een gebrek aan fysieke fitheid en daarbij vandaag het ontbreken van de leider op het ijs Tommie Hartogs door een rugblessure. In deze wedstrijd ging veel mis. We hebben jonge spelers wel veel ervaring op kunnen laten doen en hopelijk hebben we daar de komende jaren wat aan.Ă‚

Zie de fotoreportage

Het had allemaal heel anders af kunnen lopen. Na drie minuten kreeg Oranje tijdens een powerplay tegen een gouden kans. Vanschagen en Polet gingen alleen op het doel van Terentjev af. De puck ging over de lijn heen, maar volgens de scheidsrechter duwde Polet de zwarte schijf opzettelijk met de schaats over de lijn. Het was eigenlijk het enige moment in de wedstrijd dat Nederland uitzicht had op een goed resultaat.

De Esten speelden gesteund door het eigen publiek een prima wedstrijd, waarbij de jonge, Nederlandse defensie bij vlagen zoek werd gespeeld. Nederland liep ook tegen een trits straffen op, waardoor de Esten veel kansen kregen. In totaal werden vier van de zeven goals tijdens de powerplay gescoord, terwijl de Esten ook nog een shorthanded goal op hun naam brachten.

Maksim Ivanov scoorde twee treffers, terwijl ook Eduard Valiulin, Mihhail Kozlov, Aleksandr Petrov, Dmitri Raskidajev en Andrei Makrov hun kans grepen om hun toernooistatistieken te verbeteren. Namens Nederland troffen Dave Livingston, in zijn laatste interland, en Casey Vanschagen doel. Laatstgenoemde scoorde zijn eerste toernooidoelpunt voor Oranje.

De Nederlandse-Canadees van Tilburg was ook betrokken bij een fors incident aan het einde van de wedstrijd, waarbij Nederland zijn frustraties een beetje kwijt kon. In een knokpartij was Kevin Hoogsteen te sterk voor Kirill Kolpakov. Aanleiding voor deze vechtpartij, bij een stand van 2-5 in het voordeel van Estland, was de manier van juichen van Eduard Valiullin. Deze had het al een tijdje aan de stok met Casey Vanschagen.

Deze speler vond het nodig om op het moment dat Andrei Makrov de 2-6 binnenschoot, zijn stick als een geweer te richten op Phil Groeneveld. Daarop ging Vanschagen zijn tegenstander te lijf en braken ook elders op het ijs knokpartijtjes uit, waarbij alleen de match-up tussen Hoogsteen en Kolpakov uitmondde in een complete vechtpartij. Hoogsteen, Vanschagen en Kolpakov kregen game-misconducts.

Het was een wat droevig slot van een matige wedstrijd. Door de nederlaag eindigt Oranje op de vijfde plaats in het toernooi. Alleen degradant KroatiĂ« eindigt onder Nederland. Bondscoach Doug Mason was berustend over de eindpositie. ÂWe zijn met een jonge ploeg en een jonge defensie aan het toernooi begonnen. Nederland begint traditioneel aan een WK met als doel om niet te degraderen. Tot het moment dat er in Nederland veel veranderd in het ijshockey, zal dat ook zo blijven. Nu hebben we de belangrijke wedstrijd tegen KroatiĂ« gewonnen en mogen we volgend jaar terugkomen op dit niveau.Â