29 april 200600:00

Door Joep Meijsen

Oranje sluit WK Tallinn af

Het wereldkampioenschap in Estland gaat de laatste dag in. Nederland ontmoet in de avondwedstrijd gastland Estland, in wat waarschijnlijk een wedstrijd om de vierde plaats wordt. Polen en Oostenrijk maken in de eerste wedstrijd van de dag onderling uit wie er promoveert.

Nederland leed vrijdag een teleurstellende 2-8 nederlaag tegen Oostenrijk. Een nederlaag die werd verbloemd door de prachtige mijlpaal van Dave Livingston. Oranje is echter niet de enige ploeg die het tempo van de toplanden niet aankan. Gastland Estland stelt het eigen publiek behoorlijk teleur tot nu toe. De 7-2 nederlaag tegen Litouwen van gisteravond was daarbij het dieptepunt tot nu toe.

De ploeg die vorig jaar in Eindhoven nog zoÂn frisse en aantrekkelijke indruk maakte, heeft veel moeite met de druk van het thuispubliek. De ploeg speelde goede wedstrijden tegen Oostenrijk en Polen, maar de defensie zag er tegen KroatiĂ« uit als gatenkaas, terwijl Litouwen met speels gemak de Baltische buurman bedwong. Kenmerkend is de prestatie van sterspeler Makrov, die na vier wedstrijden nog op nul punten staat.

In eigen huis komt ook de verdeeldheid in de selectie tot uiting. Estland bestaat voor ongeveer 30 procent uit etnische Russen. De meesten daarvan spreken geen woord Ests, waardoor het een soort tweederangs burgers zijn. De ijshockeyploeg bestaat echter voor 70 procent uit Russen, waardoor de voertaal in de kleedkamer Russisch is. Dit zit veel van de etnische Esten allemaal niet lekker.

De ploeg zal echter op de slotdag toch nog voor de punten willen gaan. Al was het maar om de ruim tweeduizend enthousiaste fans op de tribune, grotendeels etnische Esten, een mooi afscheid te geven van het WK. Een vierde plaats is voor de Esten dan het hoogst haalbare. Dat is het ook voor Oranje, dat daarmee een stap terugdoet ten opzichte van de afgelopen twee wereldkampioenschappen, toen beslag werd gelegd op de derde plaats.

Dit geldt in ieder geval tenzij Kroatië in de middagwedstrijd niet voor een stunt zorgt tegen de aantrekkelijk spelende, leuk aanvallende en mooi combinerende Litouwers. Die hebben genoeg aan een punt in deze wedstrijd om de bronzen plak op te eisen. Aangezien de Kroaten het hele toernooi al een maatje kleiner zijn dan de concurrentie, is een stunt niet waarschijnlijk.

Oostenrijk en Polen maken uit wie er gaat promoveren. Daarbij heeft Oostenrijk genoeg aan een punt. De Polen zullen hopen op een bevlieging van Czerkawski, terwijl Oostenrijk over de meest stabiele selectie beschikt. De Nederlandse bondscoach Doug Mason zet zijn geld echter op de Oostenrijkers. Het wordt hoe dan ook een interessante slotdag in een wederom zonovergoten Tallinn. Als Nederland dan op Koninginnedag nog voor een zege kan zorgen, dan sluit Oranje het WK toch nog positief af.