Wk innsbruck dag1 Groeneveld

13 april 200800:00

Door Joep Meijsen

Oranje start met nederlaag

Het Nederlands team is het wereldkampioenschap in Oostenrijk heel behoorlijk begonnen. Tegen één van de favorieten voor promotie bleef Oranje tot de slotminuten competitief, waarbij Jamie Schaafsma twee goals en een assist voor zijn rekening nam. Nederland verloor de wedstrijd uiteindelijk met 6-3.

uitgebreide fotoreportage Fintan Planting

uitgebreide fotoreportage Marco Spelten

Het was een typische internationale wedstrijd, waarbij voor ieder wissewasje werd gefloten. Dat is heel anders dan in de eigen competitie, wat vooral in de eerste periode wennen was. ‘Op zich was het goed dat we net een oefenwedstrijd tegen Italië hebben gespeeld, maar je merkt gewoon dat het anders is. We hebben ook verschillende powerplaygoals moeten incasseren', zei aanvaller Diederick Hagemeijer na de wedstrijd.

De aanvaller heeft een jaar in de Verenigde Staten gespeeld en kreeg veel ijstijd van bondscoach Tommie Hartogs. Hij speelde in één lijn met Marcel Kars en Steve Mason. ‘Dat is een leuke combinatie. Steve is heel shifty en Kars is groot en heeft veel kracht. We hebben nog een paar kansen gecreëerd, maar helaas zonder succes.'

Nederland kwam al vroeg achter te staan in de wedstrijd. De eerste de beste powerplay van Kazachstan leverde een treffer op. Met Marcel Kars op de strafbank schoot Alexei Savchenko raak. Een paar minuten later is het opnieuw raak als de puck los valt op anderhalve meter van het doel van Phil Groeneveld, waarna Ilya Solarev met een schot op de backhand de 2-0 binnenschiet.

Met Phil Groeneveld is één van de uitblinkers aan Nederlandse kant genoemd. De doelman komt na loodzware play-offs uit Italië, waar hij met Bolzano kampioen werd en zette zijn goede spel voort in het shirt van Nederland. Bondscoach Tom Hartogs had dan ook niets anders dan goede woorden voor zijn doelman. ‘Ik wou dat hij tien jaar jonger was. Hij speelde vandaag als een beer.#39;

Jamie Schaafsma was een andere speler die het prima deed. Ook Kazachstan had af en toe last van de pietluttige Duitse scheidsrechter en speelde na dertien minuten met twee man minder. Bjorn Willemse verzorgde de pass en Schaafsma stond bij de tweede paal om de eerste Nederlandse treffer van het toernooi binnen te schieten.

Helaas waren de bordjes in de slotminuut omgekeerd. Nu speelde Nederland met twee man minder en profiteerde de Kazakse formatie voor de 1-3. Iets wat een mokerslag had kunnen zijn voor Oranje. Hartogs: ‘Vorig jaar tijdens het WK was het verschil duidelijk groter. We hebben nu tot de laatste minuut mee kunnen doen in deze wedstrijd. Vooral mentaal waren we sterk, hoewel er nog te veel foutjes werden gemaakt.'

De treffer van Nederland in de tweede periode was een prima goal. Matt Korthuis kwam net uit de strafbank geschaatst, ontving de pass op maat van Simon de Wit en bracht op zijn beurt Jamie Schaafsma in stelling. Met een uitgekiend, hoog schot verschalkte hij Ogureshnikov over zijn rechterschouder.

Zo ging Nederland met een competitieve 2-3 stand de slotperiode in. Binnen vier minuten scoorde Kazachstan twee keer. Krutokhvostov profiteerde van puckverlies, terwijl niet veel later twee man alleen voor Groeneveld stonden. Daar kon zelfs de Nederlandse-Canadees niets meer aan doen en het was weer Krutokhvostov die profiteerde.

Oranje gooide hierna de schroom meer van zich af en zette een offensiefje in. Dit leverde al snel een treffer op toen Brad Smulders profiteerde van goed werk van Jamie Schaafsma. Het was de vanaf de blauwe lijn opgeschaatste Bjorn Willemse die de puck hard en hoog binnenschoot. Daar bleef het echter bij voor Nederland. Ook het uit het doel halen van Groeneveld in de slotperiode leverde niets anders op dan een empty net goal.

‘Ik ben redelijk tevreden. Je moet niet vergeten dat Kazachstan één van de favorieten is voor de promotie. Doug Stienstra speelde ook een goede wedstrijd voor Nederland en heeft enorm veel ijstijd verwerkt. Ik denk dat dit een goede basis is voor de rest van het toernooi', aldus Hartogs. Nederland vervolgt het kampioenschap maandagmiddag om 13.30 uur tegen Polen. Live te volgen via IJshockey.com.

Foto's: Marco Spelten

Wk innsbruck dag1 scheidsrechter
Wk innsbruck dag1 fans