9 februari 200800:00

Door Joep Meijsen

Oranje start met winst

Phil Groeneveld pakte de shut-out in de 1-0 zege van Nederland tegen Kroatië. Een treffer van Marcel Kars bezorgde Oranje de winst in de eerste wedstrijd van het vierlandentoernooi in Tilburg.

Nederland kende nog een verrassende speler in de opstelling in de persoon van Jeffrey Moor. De recente aanwinst van Heerenveen is van Nederlandse afkomst en kreeg door verschillende afzeggingen alsnog een oproep voor de nationale ploeg. De geboren Canadees is overigens op zijn vroegst over twee jaar speelgerechtigd voor het Nederlands team.

Bondscoach Tommie Hartogs en teammanager Jack America hadden het duidelijk niet makkelijk om een team op het ijs te krijgen. Naast de eerder gecommuniceerde wijzigingen, waren ook nog de jonge Tilburgers Reinier Staats en Jeroen van den Broek toegevoegd aan de selectie. Wellicht dat statistici definitief uitsluitsel kunnen geven, maar de mogelijkheid bestaat dat dit de gemiddeld jongste Oranjeploeg ooit was.

De enige twee dertigers op het ijs waren Phil Groeneveld en Alexander Schaafsma, die beiden 33 jaar oud zijn. Eerstgenoemde kon slechts met veel moeite worden losgeweekt van zijn team in Italië, dat de beslissende fase van de competitie nadert. Op het laatste moment verscheen de Nederlands-Canadese doelman toch in Tilburg, waar hij een vlekkeloze wedstrijd bekroonde met een shut-out.

Offensief kon Nederland niet echt een vuist maken tegen de Kroaten en slechts Marcel Kars, kortgeleden overgestapt van Amsterdam naar de Duitse Oberliga, wist het net te vinden. Nederland liep kort na het begin van de tweede periode tegen een straf op, maar luttele seconden na het verstrijken van de Kroatische powerplay bediende Akim Ramoul de Nederlandse-Canadees die doelman Vanja Belic wist te kloppen.

Zo'n duizend toeschouwers zagen de wedstrijd. Eerder op de dag pakte Oekraïne niet helemaal onverwacht de winst tegen Hongarije. De ploeg dit vorig jaar nog in de hoogste divisie van het wereldijshockey speelde won met 6-2. Nederland vervolgt zaterdagavond het toernooi met een wedstrijd tegen Hongarije. Zondagmiddag is Oekraïne de tegenstander.