Nl vandebraak close

21 april 200700:00

Oranje stelt status veilig

Brad Smulders had drie goals in twee assists in de ruime 9-3 zege van Nederland tegen China. Hierdoor stelt Oranje klassebehoud veilig en houdt het team zelfs uitzicht op de vierde plaats. Daarmee is het belangrijkste doel van de reis naar China bereikt.

Voor het WK vond bondscoach Tommie Hartogs het moeilijk om in te schatten hoe China zou spelen. Het ijshockey is met een bescheiden opmars bezig in het bevolkingrijkste land ter wereld, er zijn enkele profteams en als organisator zou het thuispubliek zich als de zevende speler kunnen opstellen. Ondanks het goede resultaat tegen Polen en de winst in overtime tegen Estland, moest Nederland vanmorgen vroeg volop aan de bak tegen de Chinezen om handhaving in Division I veilig te stellen.

Als Oranje al twijfels kende, waren die na twintig minuten spelen al wel van tafel. Nederland leidde op dat moment al met 5-0 en had de Chinese doelman Liu al met negentien schoten onder vuur genomen. Brad Smulders opende het doelpuntenfestijn na zes minuten spelen. Amper een minuut later was het diezelfde Nederlandse-Canadees die een penaltyshot binnenschoot voor de 2-0.

Een Nederlandse-Canadees van de vorige generatie deed daarna een dubbele duit in het zakje. Marcel Kars geldt al jaren als een vaste waarde in Oranje en herstelde de afgelopen weken precies op tijd van een blessure om mee te gaan naar China. In de eerste vier wedstrijden was hij echter nog nauwelijks opgevallen. Met twee goals op rij zette hij zichzelf in de eerste periode van de wedstrijd tegen China weer op de kaart. Toen Jamie Schaafsma er, op het aangeven van de onvermijdelijke Brad Smulders, vlak voor het einde van de eerste periode zelfs 5-0 van maakte, was er nog maar weinig twijfel over succes over.

Diederick Hagemeijer is er eentje voor de toekomst. Zijn eerste treffer in het volwassen Oranje-shirt scoorde hij in de interland tegen België voor het toernooi, tegen China pakte hij na vijf minuten in de tweede periode zijn eerste WK-goal. Oranje moest zowaar een mini-offensief van de Chinezen doorstaan, maar voelde zich comfortabel genoeg om de dit toernooi meer dan uitstekend keepende Phil Groeneveld te vervangen door Casper Swart, die zo zijn eerste speelminuten van het toernooi kreeg.

Een powerplay tegen leidde kort na de goalie-wissel tot de eerste tegengoal. Liu scoorde. Toen niet veel later Casey Vanschagen tegen een game misconduct en vijf minuten straf opliep wegens checking to the head, kregen de Chinezen zelfs kans nog verder terug te komen in de wedstrijd. Chao Du wist al binnen iets meer dan een minuut te scoren.

Tot een échte comeback van de Chinezen kwam het echter niet. Vroeg in de derde periode sloeg Brad Smulders voor de derde keer in de wedstrijd toe, terwijl ook Bob Teunissen en Matt Korthuis tot scoren kwamen. Voor de laatste was het overigens zijn vierde punt van de wedstrijd. De treffer van Wang tussendoor deed daarbij niet meer ter zake.