NL groeneveld point

15 april 200700:00

Door Joep Meijsen

Oranje toont veerkracht

Het Nederlands team is het wereldkampioenschap in Qiqihar uitstekend begonnen. De manschappen van Tommie Hartogs bogen pas na penaltyshots tegen het sterker geachte Polen. Brad Smulders tekende in zijn eerste WK-wedstrijd voor een doelpunt en een assist in een wedstrijd waarin Oranje een 3-0 achterstand wegwerkte.

Voor het wereldkampioenschap gaf bondscoach Tommie Hartogs aan niet goed te kunnen voorspellen hoe zijn ploeg ervoor stond. 'Ik reken op vijf wedstrijden vol strijd', zei hij voorafgaand aan de oefenwedstrijd tegen België. Deze voorspelling kwam uit in de wedstrijd tegen Polen. Halverwege de wedstrijd keek het team tegen een 3-0 achterstand aan, maar op mentaliteit kwam Oranje terug in de wedstrijd, zoals het team dat vorig jaar tegen Litouwen deed.

Nederland had het niet makkelijk tegen de sterke Polen, maar een uitstekend optreden van doelman Phil Groeneveld, goed voor 47 saves in de wedstrijd en een aantal succesvolle aanvallen bezorgden de Polen puntverlies en Nederland een puntje waar voor de wedstrijd wellicht niet op was gerekend. Polen trad aan met een team dat is samengesteld uit spelers uit de eigen competitie. Jacek Plachta van Hamburg Freezers is de bekendste speler.

Die ploeg profiteerde straffen die Nederland opliep in het eerste deel van de wedstrijd met een effectieve powerplay. Al na één minuut spelen zat de eerste Nederlandse speler in de strafbank en deze was nog niet terug op het ijs voordat de volgende volgde. Aanvaller Grzegorz Pasiut van Cornarch Cracovia wist het gaatje te vinden op de Polen op voorsprong te brengen.

Een reeks straffen in de tweede periode bracht Polen de tweede goal. Eerst ontving Oranje een straf wegens too many men, vervolgens werd Jamie Schaafsma van het ijs gestuurd wegens hooking. Omdat Jaroslaw Rozanski tegenlijkertijd wegens diving naar de strafbank werd gestuurd, bleef de vijf op drie uit. Echter toen Matt Korthuis acht seconden later tegen een straf wegens crosschecking opliep, kreeg Polen die kans alsnog. Nederland hield meer dan een minuut stand, maar uiteindelijk was het Leszek Laszkiewiecz die de trekker overhaalde voor de 2-0.

Toen Erik Tummers anderhalve minuut later mocht gaan brommen wegens interference, leek Mikolaj Lopuski Nederland de nekslag toe te brengen met de 3-0. Dit was echter de kans voor Oranje om veerkracht te tekenen. Nederland wist een volgende powerplay te overleven voordat Brad Smulders zijn slag sloeg. De Nederlandse-Canadees van Geleen profiteerde van goed werk van Matt Korthuis om Oranje wat lucht te geven.

In de derde periode was het de beurt van Nederland om te profiteren van de powerplay. Twee Poolse spelers werden naar de strafbank gestuurd en Nederland profiteerde. Bjorn Willemse zorgde voor het schot en Casey Vanschagen toonde zich het goudhaantje. Het werd alleen maar beter voor Oranje. In de resterende powerplay was het Jamie Schaafsma die de gelijkmaker binnenschoot.

Het lukte Nederland niet om na deze voor de Polen schokkende gelijkmaker door te drukken, maar wist wel de gelijke stand naar het einde van de wedstrijd te brengen voor het eerste punt. In de overtime werd niet gescoord, waardoor penaltyshots voor de beslissing zorgden. Deze werden door Polen efficiënter genomen, waardoor het bonuspunt aan de neus van Oranje voorbij ging.

Toch een prima start voor Nederland tegen een ploeg waar vorig jaar nog met 5-1 van werd verloren. De getoonde veerkracht biedt echter perspectief voor de rest van het toernooi. Frankrijk is morgen de tweede tegenstander van Nederland. Die ploeg leed een verrassende nederlaag na penaltyshots tegen Estland. In de derde wedstrijd van vandaag won Kazachstan met een ruime 0-12 van gastland China.