11 februari 200600:00

Door Joep Meijsen

Oranje verliest van Noren

Nederland ging in Tilburg met 5-2 onderuit tegen Noorwegen. Oranje kreeg een paar goede kansen op een beter resultaat, maar incasseerde drie treffers in de slotperiode. Erik Tummers scoorde zijn eerste goal voor de nationale ploeg, terwijl ook Marco Postma tot scoren kwam.

De eerste periode was niet om over naar huis te schrijven. De scheidsrechter floot de wedstrijd helemaal kapot en beide teams konden niet tot ijshockey komen. Met Doug Stienstra op de strafbank was het Mathias Olimb die een rebound achter doelman Casper Swart prikte voor de 1-0.

De tweede Noorse goal viel in heel aparte omstandigheden. Door de reeks straffen stonden beide teams maar met drie spelers op het ijs. Thoresen profiteert van een fout van Tommie Hartogs en scoort in de bovenhoek. Marco Postma redde tegen het einde van de periode alvast de eer van Nederland met de 2-1.

De scheidsrechter had waarschijnlijk op zijn kop gehad in de pauze en paste zijn stijl drastisch aan. Ineens mocht er veel meer, ging het tempo in de wedstrijd omhoog en werd het allemaal een stuk leuker om naar te kijken. Nederland kreeg hierdoor ook duidelijk meer grip op het spel, al bleven de Noren gevaarlijk.

De beste kansen in de periode waren voor Doug Stienstra en Bert van den Braak. Casper Swart moet een paar keer ingrijpen, maar geen van beide teams kwam tot scoren. Peter Seton verving Swart halverwege de wedstrijd. Daardoor hebben nu alle goalies van Oranje speeltijd gehad in het toernooi.

In de derde doorgang kreeg het Nederlands team twee uitgelezen kansen om op gelijke hoogte te komen. Eerst werd Tommie Hartogs weggestuurd door Casey Vanschagen, maar die stuitte op de Noorse doelman. Even later waren de rollen omgedraaid. Tommie Hartogs verstuurde een absoluut sublieme pass, waardoor Vanschagen alleen op het doel af mocht schaatsen. Zijn inzet ging echter over.

Dit bood Noorwegen de kans om de voorsprong uit te breiden. Mads Hansen scoorde op de powerplay. Even later was het alsnog raak voor Nederland. Erik Tummers liet een slap schot los op de powerplay en zag tot zijn eigen verbazing dat de puck langs de doelman van Noorwegen in het net binnensloeg.

Een treffer van Mathias Trygg besliste echter zes minuten voor tijd de wedstrijd, een empty netter van Hansen rondde de wedstrijd af. Noorwegen is daardoor de winnaar van het toernooi. Oranje sluit het EIHC in Tilburg af met een wedstrijd tegen Frankrijk.

Foto's: Ronald Goudberg (NIJB)