OKT Hun Ned8 Teamfoto

11 november 201221:02

Oranje volmaakt het Wonder van Boedapest

In een zenuwslopende thriller heeft Oranje een wonderbaarlijke overwinning geboekt op Hongarije om een plek in de volgende ronde van het Olympisch Kwalifcatietoernooi te boeken. Jordy van Oorschot zorgde in de slotfase voor de gelijkmaker en Diederick Hagemeijer en Marcel Kars brachten het succes met succesvolle penaltyshots.

‘Het was een ontknoping als in een Disneyfilm’, stelde een dolgelukkige captain Diederick Hagemeijer na afloop van de wedstrijd. ‘We waren natuurlijk de dikke underdog vandaag in deze wedstrijd, maar iedereen geloofde in het systeem van de coaches en we hebben een sensationele overwinning geboekt. Je mag het inderdaad wel het wonder van Boedapest noemen.’

Hongarije was inderdaad met afstand favoriet in de wedstrijd. De ploeg telt veel spelers die op hoger niveau spelen in de Oostenrijkse competitie en de nationale ploeg is de laatste jaren een paar keer dichtbij nieuwe promotie naar het hoogste niveau geweest. Toen Janos Hari na acht minuten op de allereerste powerplay de Hongaren op voorsprong bracht. De hal was in extase, maar Oranje toonde veerkracht.

De gelijkmaker viel al 3,5 minuut later. Marco Postma kogelde een assist van Raphael Joly met een one-timer achter de onzekere Hongaarse doelman Bence Balisz. Nederland pakte de voorsprong via een goal van Ivy van den Heuvel, die een hard schot van Jordy van Oorschot met een mooie deflectie van richting veranderde. De arena werd in één klap stil. Dat werd nog erger toen Kevin Bruijsten vlak voor het einde van de periode met een duik voor het doel langs als eerste bij een rebound was en de puck binnenschoof.

Nederland kon met een riante voorsprong gaan rusten, maar liep tegen het einde van de periode nog wel tegen een straf aan. Dat gaf Hongarije de kans terug te komen in de wedstrijd. Ladislav Sikorcin profiteerde kort na de hervatting. Nederland kwam via een prima rebound-goal van Raphael Joly nog een keer terug, maar de Hongaarse druk leverde via Arpad Mihaly en Marton Vas nog voor het einde van de periode twee treffers op, waardoor de score aan het eind van de periode weer in evenwicht was, 4-4.

Veel Hongaarse supporters rekenden erop dat hun ploeg nu zou doordrukken, maar de defensie, met een uitblinkende Jordy van Oorschot, hield goed stand en via een afstandschot van Nick de Jong nam Nederland opnieuw brutaal de leiding. Daarmee was de thriller echter nog niet aan zijn ontknoping toe. Janos Vas en Balasz Ladanyi bezorgden de Hongaren met twee snelle goals voor de tweede keer in de wedstrijd een voorsprong.

Nu was het de beurt aan het kleine groepje meegereisde Nederlandse fans om even stil te worden. Met nog minder dan vijf minuten te spelen, moest er een wonder gebeuren en dat kwam via de stick van Jordy van Oorschot, die van afstand via de beenbeschermer van de doelman raakschoot. Het werd nog spannend, toen Ivy van den Heuvel met nog anderhalve minuut te spelen tegen een straf opliep, maar op het tandvlees redde Oranje het tot de overtime en maakte daarna de powerplay verder onschadelijk.

PDaarna was Csaba Kovacs namens de Hongaren aan de beurt en weer kroonde Ian Meierdres zich tot held door de inzet te stoppen. Daarna was het veteraan Marcel Kars die de verantwoordelijkheid nam. De forward van Amsterdam schaatste op de goalie in en scoorde door de benen van de goalie heen. De bank van Oranje stroomde direct leeg en het grote feest op het ijs kon beginnen.

Oranje mag nu naar Bietigheim-Bissingen voor de volgende ronde. Deze wordt in februari gespeeld en tegenstanders zijn behalve Duitsland, ook Oostenrijk en Italië. ‘Ik geloof dat ons nu wat moeilijke tegenstanders wachten’, glimlachte Hagemeijer. ‘Dit is de uitkomst van een lang proces, dat al is begonnen onder Tommie Hartogs, die het team helemaal heeft vernieuwd en dat door Larry Suarez en de coaches nu wordt voortgezet.'