Oranje Vrouwen OKT Groep rond doel 2016

7 april 201912:34

Door Joep Meijsen

Oranje-vrouwen pakken winst tegen Kazachstan

Het Nederlandse vrouwenteam heeft de tweede wedstrijd op het WK in Beijing met 1-3 gewonnen van Kazachstan. Savine Wielenga scoorde twee keer voor het Nederlands team.

Oranje pakte kort na de openingsfase in de wedstrijd een 0-2 voorsprong die de ploeg nooit meer uit handen gaf. Nederland domineerde de ontmoeting en stelde de zege uiteindelijk kort voor tijd definitief veilig met een treffer in het lege net. Vanmorgen won China met 2-5 van Korea, waardoor ook de gastvrouwen ongeslagen blijven. In de avondwedstrijd spelen Polen en Letland nog tegen elkaar. Polen won ook zijn eerste wedstrijd.

Foto: Archief

Vroege straf tegen

Oranje moest net als op zaterdag tegen Zuid-Korea eerst een vroege powerplay tegen onschadelijk maken. Daarna nam Oranje echter het initiatief in de wedstrijd in handen en begonnen de eerste kansen te komen. Toen Oranje zelf de eerste powerplay kreeg, was het direct raak. Savine Wielenga, bezig aan haar twaalfde wereldkampioenschap namens het Nederlands team, haalde de trekker over na voorbrereidend werk van Bieke van Nes.

Een paar minuten later was het weer raak. Nicky Tjin-A-Ton wist het net te vinden na voorbereidend werk van Glynnis Barton. Voor Tjin-A-Ton was het haar tweede doelpunt van het toernooi. De 23-jarige Utrechtse scoorde zaterdag het openingsdoelpunt van Oranje. Nederland haalde het einde van de periode met deze voorsprong.

Veel puckbezit

In het restant van de ontmoeting had Nederland enorm veel puckbezit, waarbij Kazachstan zo veel mogelijk ver van het doel van goalie Lisa Daams werd gehouden. De derde penaltykill van Nederland, aan het slot van de tweede periode, bood de Aziatische tegenstander toch de kans om de aansluitingstreffer te forceren. Koroleva scoorde haar eerste treffer van het toernooi.

Het zou de laatste powerplay tegen Nederland zijn in het duel, alleen Isabelle Schollaardt moest in de derde periode de strafbank opzoeken, maar dat was vanwege roughing en haar tegenstander mocht tegelijkertijd naar de sin-bin. Met een marge van slechts één goal bleef het spannend in de wedstrijd die via Facebook live werd gestreamd vanaf de tribune. Maar Oranje bleef veel puckbezit houden en de kansen voor Kazachstan bleven beperkt. Lisa Daams maakte uiteindelijk zestien saves, terwijl Oranje lefst 49 keer op doel schoot.

Het was uiteindelijk opnieuw Wielenga die aan de onzekerheid een einde maakte en voor luid gejuich zorgde van de meegereisde fans op de tribune. De empty-netgoal met nog zes seconden op de klok bracht Nederland definitief de winst en houdt Oranje in ieder geval op medaillekoers in Beijing.