20 april 200500:00

Door Joep Meijsen

Oranje wint ook generale

Het Nederlands Team heeft ook de tweede oefenwedstrijd tegen Groot-Brittannië gewonnen. Een powerplay-goal van Marcel Kars in de derde periode bezorgde Oranje een 3-2 zege in de generale repetitie voor het wereldkampioenschap in Estland.

Bondscoach Doug Mason was na afloop een redelijk tevreden coach, vooral omdat het een nuttige oefenwedstrijd was. Hij zag echter nog voldoende ruimte voor verbetering. 'Het tegenspel van Groot-Brittannië was een stuk beter en daarmee was het ook voor ons beter. De systemen zitten er nog niet helemaal in bij de spelers. We gaven kansen weg door verkeerde wissels en doordat bijvoorbeeld drie spelers tegelijkertijd op de man met de puck afgingen. Het liefst zou ik vier of vijf oefenwedstrijden hebben, maar dat is altijd moeilijk te regelen', aldus de bondscoach.

Toch zag hij ook genoeg positieve dingen. 'De powerplay liep de hele wedstrijd heel erg goed. Niet alleen degene waaruit we de winnende goal scoorden, maar ook in de andere situatie. De penaltykill is ook beter en agressiever. Dat zijn dingen die tijdens een wereldkampioenschap het verschil kunnen maken.'

Nederland kwam redelijk eenvoudig in de eerste dertig minuten van de wedstrijd op een 2-0 voorsprong. Een fout van de Britse starter Stevie Lyle bood Kevin Hoogsteen na negen minuten spelen de kans om van dichtbij in te tikken. Diezelfde Lyle zag er ook niet goed uit bij de tweede treffer, waarbij Dave Livingston in een rommelige situatie voor het doel de puck het doel in schoof. Voor de Amerikaanse-Nederlander zijn 99e doelpunt in een Oranje-shirt.

aaaa7.jpg
Foto: Ronald Goudberg (NIJB)

De Britten kwamen gaandeweg de ontmoeting beter in hun spel, terwijl Nederland juist wat slordiger werd. De Britten speelden dinsdag hun eerste oefenwedstrijd zonder dat de ploeg ook maar Ă©Ă©n training gezamenlijk had afgewerkt. Vandaag lieten de Britten zien dat ze meer in huis hadden. Een dekkingsfout in de defensie bij Nederland bood Paul Sample de kans om met een prima wristshot in de bovenhoek de 2-1 binnen te schieten.

Een straf tegen Tommie Hartogs leverde de Britten vlak voor het einde van de tweede periode zelfs de gelijkmaker op. Het schot van Jonathan Phillips verdween door de benen van Phil Groeneveld in het net. De mooiste treffer van de avond werd echter tot het laatst bewaard. Acht minuten voor tijd, met Nederland op de powerplay, speelde Tommie Hartogs zijn oude strijdmakker Dave Livingston aan achter het doel. Die leverde een perfecte pass af op Marcel Kars die voor het doel moeiteloos kon afronden.

Daarmee is de voorbereiding van Oranje op het WK grotendeels afgerond. De selectie van Doug Mason vertrekt vrijdagochtend via Stockholm naar Tallinn. Zondag wacht dan de lastige openingswedstrijd van het toernooi tegen Litouwen.