WK2014 Ned Kaz Juichen Ned

7 april 201415:46

Oranje wint ook tweede duel

Het Nederlands damesteam heeft ook de tweede wedstrijd op het WK in Letland gewonnen. Oranje werd te laat wakker en wist pas in overtime te winnen van Kazachstan.

Het was een wereld van verschil. Een dag na de sublieme winst op China, ging het tegen Kazachstan bijna fout. De eerste twee periodes waren de Nederlandse dames nog niet wakker en kon het zwakke Kazachstan in de wedstrijd komen. Bondscoach Joep Franke: ‘Dat kun je wel zeggen. Ze hebben vandaag in de eerste twee periodes niet gedaan wat we hadden gezegd. Kazachstan is weliswaar een stugge ploeg, maar ik had verwacht dat we deze ploeg konden vastzetten in hun eigen vak. We moesten met twee speelsters forechecken, maar dat verzuimden we. Daarnaast gaven we net als gisteren in de tweede periode weer teveel ruimte weg tussen aanval en verdediging.’

Toch verliep de beginfase ideaal. Na drie minuten opende Julie Zwarthoed de score. De 19-jarige aanvalster verraste goalie Raushanova met een hard schot: 1-0. Daarna ging het mis bij Oranje. Vooral de opbouw van achteruit was matig. Franke: ‘De eerste pass is zo belangrijk. Als die niet lukt, dan kom je vanzelf in de problemen. Gisteren ging dat perfect. Dat is gewoon een kwestie van concentratie, en wellicht zaten we nog teveel met ons hoofd in de wolken na gisteren.’

Na een kwartier spelen kwam Kazachstan op gelijke hoogte. Tukhtieva kreeg de goal op haar naam. In de 33e minuut scoorde diezelfde Tukhtieva ook de 2-1 voor Kazachstan. Franke: ‘Het waren allebei frommelgoals. De eerste verdween via de schaats van een verdediger tussen de benen door van Claudia. De tweede goal ging erin via een been van de aanvalster. Maar dat soort goals kun je tegenkrijgen. Als je zelf vanaf het begin scherp was geweest, dan hadden die twee goals niet het verschil gemaakt en was je met een ruime zege van het ijs gestapt.’

Na 36 minuten kwam Nederland op gelijke hoogte. Julie Zwarthoed won de face-off en Mieneke de Jong vuurde een kanonskogel af. De Kazakse goalie was kansloos en de puck vloog in de bovenhoek: 2-2.

In de derde periode kwam Nederland meteen goed uit de kleedkamer. Kazachstan kwam er nauwelijks nog uit. Nederland zette de tegenstander vast in het eigen vak en Kazachstan had veel straffen nodig om Nederland tegen te houden. In totaal had Nederland maar liefst 3,5 minuut twee speelsters meer op het ijs. Toch wou de puck er niet in. Franke: ‘Ik heb aan het begin van de periode twee nieuwe speelsters gebracht. Jet Milders en Nicky Tjin-a-Ton kwamen voor Glynis Barton en Hilde Huisman om een extra stimulans te brengen. Die derde periode was verder frustrerend. We kregen zoveel kansen en we speelden zo goed. Gisteren vielen de doelpunten wel en vandaag helemaal niet.’

Ondanks het prima spel en de vele kansen vielen er geen goals meer in de derde periode. In de slotminuut van de reguliere speeltijd liep captain Myrhte Martens tegen een straf aan. Daardoor moest Oranje de overtime beginnen met een penalty killing. Die overleefde Nederland vrij simpel, vlak daarna kreeg Nederland zelf een powerplay. In deze powerplay had Nederland 16 seconden nodig om de winnende treffer te produceren. Julie Zwarthoed verlengde een afstandsschot van Mieneke de Jong en zorgde daarmee voor de 3-2.

Nederland heeft nu vijf punten uit twee wedstrijden en mag nu genieten van een welverdiende rustdag. Woensdag wacht Noord-Korea als volgende tegenstander.

De foto's bij dit artikel zijn van Marco Spelten, klik hier voor meer foto's.