16 februari 200600:00

Door [email protected]

OS: Mannen van start

Eindelijk was het dan zover. Woensdag begon het Olympisch ijshockey-toernooi voor de mannen. En al direct werd duidelijk dat zelfs de favorieten zullen moeten knokken voor hun punten. Een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen tot nu toe.

De ontwikkeling van internet maakt het als nooit tevoren mogelijk de spelen goed te volgen. Met dank aan de NOS is het zelfs voor fans zonder abonnee-TV mogelijk om vrijwel elke ijshockeywedstrijd te zien. Als een wedstrijd niet te zien is op Nederland 2, dan is de livestream op internet van bijzonder acceptabele kwaliteit. Het enige gemis daar is het commentaar, maar daar is wel mee te leven.

Vroeg in de poule-fase van het toernooi openden favorieten als Zweden, Canada en Tsjechie tegen relatief eenvoudige tegenstanders. Zweden had aan Kazachstan feitelijk weinig echte tegenstand en won zonder al te veel inspanning met 7-2. Tsjechië had meer moeite met Duitsland en nam pas in de laatste drie minuten echt afstand voor een 4-1 eindzege. Finland leek met 5-0 weinig moeite met Zwitserland te hebben. Letland zorgde voor een kleine stunt door Amerika op een 3-3 gelijkspel te houden.

De prestatie van de Canadezen tegen gastland Italië was niet bepaald om over naar huis te schrijven. De favoriet voor het goud won weliswaar met 7-2 en liet bij vlagen Maar de Italianen toonden ook dat de ploeg zwakheden kent, nog te veel als los zand aan elkaar hangt. De powerplay van Team Canada was matig en de Italianen kwamen zelfs tot een paar shorthanded kansen. Dankzij goalie Martin Brodeur bleef de Italiaanse score beperkt tot twee doelpunten. Winst zat er nooit in voor Italië, maar coach Pat Quinn mag zich wel achter de oren krabben over de prestatie van zijn team.

De leukste ontmoeting van woensdag was de wedstrijd tussen Rusland en Slowakije. De Russen worden sterker ingeschat, maar toch waren het de hardwerkende Slowaken die er met de winst vandoor gingen. Een aardige verdediging, gecombineerd met een gevaarlijke aanval maken de ploeg tot een geduchte tegenstander. Twee redelijk identieke goals van Marian Gaborik doorbraken vlak voor het enide van de wedstrijd het gelijkspel en brachten Slowakije de 5-3 zege.

De grootste upset van het toernooi kwam donderdagmiddag. Het laag ingeschatte Zwitserland kwam tot drie keer toe op voorsprong tegen het machtige Tsjechië en hield die voorsprong tot het einde vast. De 2-3 eindstand is een klap in het gezicht van Jaromir Jagr en zijn mannen. De Tsjechen hebben nog mogelijkheden genoeg om door te gaan naar de knockout ronde, maar ook deze ploeg zal beter moeten gaan spelen wil het aanspraak kunnen maken op een medaille.

Leuk detail in dit toernooi is de ref-cam, een camera die in de helm van de scheidsrechter is gemonteerd. Het geeft de kijker af en toe eens een heel ander beeld op het gebeuren op het ijs. Soms wordt een doelpunt vanuit het oogpunt van de scheidsrechter getoond, soms lijk je midden in een discussie op het ijs te staan. Het Algemeen Dagblad meldt dat de Nederlandse scheidsrechter Ilse Robben, die als linesman actief is in het vrouwen-toernooi, de ref-cam ook draagt. Het hoofd van de scheidsrechter is volgens haar te smal om de speciale helm te kunnen dragen.

De NOS heeft overigens aangekondigd dat er veel vraag is naar de livebeelden op internet. Hierdoor ging de livestream deze week al een aantal keer plat. De NOS heeft de bandbreedte inmiddels opgeschroefd en heeft de kwaliteit van de beelden wat verminderd. De omroep heeft overigens gemeld verheugd te zijn over de publieke belangstelling. De Ster is ingeschakeld om de interesse te gelde te maken.