18 februari 200600:00

Door [email protected]

OS: Weer Zwitserse stunt

Dat Zwitserland eerder deze week het hooggenoteerde Tsjechië versloeg was al een hele prestatie. Maar dat ze ook het machtige Canada pootje konden lichten hadden maar weinig mensen verwacht. De Zwitsers zorgden zaterdag voor een enorme stunt met de 2-0 zege over Canada.

De Canadees Paul DiPietro stond aan de basis van de Zwitserse zege. De genaturaliseerde Zwitser en voormalig NHL-er scoorde in de eerste en tweede periode de enige doelpunten in de ontmoeting. Ondanks een flink overwicht van de Canadezen.

Carolina Hurricanes goalie Martin Gerber had aan de andere kant van het ijs zijn handen vol aan de Canadeze aanval. De geboren Zwitser kreeg in de eerste twee periodes 25 schoten te verwerken. In de slotperiode gaven de Canadezen extra gas en zag Gerber nog eens 24 schoten op zich afkomen. Maar hij bleef overeind en sleepte de Zwitsers er doorheen.

Het meest controversiële moment deed zich in de tweede periode voor. Rick Nash vuurde bij de tweede paal een onetimer af, die Gerber op fabuleuze wijze uit de lucht plukte. Daarbij leek zijn handschoen echter even achter de lijn te komen. De video-official had er tien minuten voor nodig om te bepalen dat het toch geen goal was.

De zege is een enorme opsteker voor de Zwitserse selectie dat zich uitgebreid voorbereid had op de Spelen. Maar in Canada is de teleurstelling enorm. Echte zorgen hoeft het team zich echter nog niet te maken, want vier van de zes ploegen uit elke groep gaan door naar de kwartfinale. Op dit moment staat Canada derde; Tsjechië staat vierde. Zwitserland staat verrassend tweede in groep A. Duitsland en ItaliĂ« speelden vandaag tegen elkaar gelijk en staan met ieder Ă©Ă©n punt vijfde en zesde. Finland leidt de groep.

Groep B
In de andere groep gaat het er iets minder verrassend aan toe. Kazachstan bood vandaag weliswaar Rusland sterke tegenstand, maar moest toch een 1-0 nederlaag incasseren. Zweden verpletterde vandaag Letland met 6-1. Letland en Kazachstan staan nu met respectievelijk Ă©Ă©n en nul punten vijfde en zesde. Voor vanavond staat de ontmoeting tussen de Verenigde Staten en Slowakije op het menu.

Livestream
De NOS heeft inmiddels adverteerders gevonden voor de livestream. Wie nu de stream wil openen ziet eerst advertenties van onder andere T-Mobile en Peugeot langskomen. Daarmee speelt de NOS in op het enorme succes van de zes livestreams op internet. EĂ©n van de livestreams toont het actuele beeld van Nederland 2, terwijl de andere vijf kanalen sport in beeld brengen zonder commentaar.