19 december 200300:00

OT fataal voor Oranje

Het Nederlands ijshockeyteam knokte tegen Hongarije in de derde periode goed terug vanuit een 4-1 achterstand, maar de manschappen van bondscoach Theo van Gerwen kregen na bijna vier minuten in de overtime alsnog het deksel op de neus.

Oranje kwam al vroeg op achterstand in de tweede wedstrijd van het vierlandentoernooi. Gergely Borbas schoot zonder assistentie na dik een minuut al de eerste Hongaarse treffer binnen. Elf minuten later verdubbelde Tamas Groschl de voorsprong van de Hongaarse ploeg, alvorens op assistentie van Nederland terugbracht in de wedstrijd.Toen de Hongaren in de tweede periode zelfs uitliepen naar 1-4 via Rajz en Tokaji leek het erop alsof Oranje naar de tweede kansloze nederlaag op rij werd gespeeld. De ploeg van Theo van Gerwen toonde echter veerkracht en kwam met drie treffers in zes minuten goed terug in de slotperiode. Eerst schoot op assistentie van raak tijdens een Nederlandse powerplay. Twee minuten later scoorde op aangeven van zijn Amsterdamse-teamgenoot de aansluitingstreffer en het Nederlandse feest was compleet toen met nog tien minuten te spelen de gelijkmaker scoorde. kreeg de assist.Nederland kon echter niet doorzetten en de comeback in een overwinning omzetten. was hier mede debet aan. De Amsterdamse aanvaller kreeg in deze wedstrijd alle 29 strafminuten namens Oranje op zijn naam. Twee minuten na de gelijkmaker werd hij met vijf minuten voor boarding en een game misconduct penalty naar de strafbank gestuurd, waardoor Nederland ineens lange tijd met een man minder op het ijs stond. Oranje overleefde dit echter wel en bracht het gelijke spel naar het eindsignaal.Dit betekende overtime. Nederland kreeg twee minuten lang kans om de wedstrijd op de powerplay te beslissen, maar met de vijfde Hongaar twee seconden terug op het ijs, viel de winnende treffer voor de Hongaren via assistent-aanvoeder Viktor Szelig.Voor Oranje een spijtig resultaat, maar een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de wedstrijd van donderdag. Zaterdag wacht de slotwedstrijd voor Nederland. Italië is dan de tegenstander van Nederland.