16 oktober 200500:00

Door Remco

Panters winnen topper

Zoetermeer won in het eigen Silverdome met 8-5 van Groningen. Pas in de derde periode kon Zoetermeer de wedstrijd op slot gooien. Manitas Demelinne en Robert van Yperen scoorden allebei tweemaal voor de thuisclub, terwijl Matt Tremblay drie maal het net wist te vinden voor Groningen.

Opvallend in deze wedstrijd was het debuut van doelvrouw Claudia van Leeuwen. De pas 16-jarige Van Leeuwen maakte enkele mooie en belangrijke saves, waardoor ze tevreden terug kan kijken op haar eerste wedstrijd. In het koude Silverdome lieten beide ploegen zien wat de charme is van deze Eerste Divisie. Uiteraard ligt het niveau een stukje lager dan dat in de Eredivisie, maar dat geldt zeker niet voor de amusementswaarde. Veel goals, oude toppers en sterke imports gecombineerd met Nederlands talent maakte deze wedstrijd tot een zeer antrekkelijke pot ijshockey.

De score werd geopend door Cees van Peet. De 43-jarige oud-speler van de roemruchte Rotterdam PandaÂs verlengde een schot van Tony Demelinne. Enkele minuten later kon Groningen de gelijkmaker noteren. Tijdens de eerste Groningse powerplay wist Juha Kaari vanaf de linkerkant doelvrouw van Leeuwen met een hard schot te passeren. Diezelfde Kaari was ook verantwoordelijk voor de 2-1 van Groningen. Hij profiteerde van een fout in de Zoetermeerse verdediging en dergelijke buitenkansjes zijn aan deze Fin wel besteed. Toch wist Zoetermeer de eerste periode Âwinnend af te sluiten. Een powerplaygoal van Manitas Demelinne, en een shorthandedgoal van Robert van Yperen zorgde voor de 3-2 tussenstand.

De tweede periode begon goed voor Groningen. Binnen een halve minuut scoorde Matt Tremblay shorthanded de gelijkmaker, nadat de verdediging van de Panters weer slordig puckverlies leed. Daarna bleek de klasse van captain Manitas Demelinne. Eerst vond hij met een prachtige pass Marco Kronenburg die knap inschoot en daarmee zijn ploeg op voorsprong bracht. Ook de 5-3 kwam bij Manitas Demelinne vandaan. Vanuit het eigen vak stormde hij naar voren en zette Robert van Yperen met wederom een geweldig pass alleen voor Tom Korte, de goalie van Groningen.

Van Yperen omspeelde Korte eenvoudig en schoof de puck in de goal. Aan het einde van de tweede periode scoorde beide teams nog Ă©Ă©nmaal via een rebound. Matt Tremblay verkleinde de marge tot Ă©Ă©n doelpunt, maar tien seconden voor tijd zorgde Pascal van Velde toch weer een veilige marge van twee goals.

Net als in het tweede bedrijf kwam Groningen weer flitsend uit de startblokken. Wederom was het Tremblay die scoorde op aangeven van Ryan Dudgeon. Dankzij deze goal was Groningen weer volledig terug in de wedstrijd en kreeg het zelfs kansen op de gelijkmaker. Uiteraard was het Manitas Demelinne die zorgde voor de beslissing in de wedstrijd. Marco Kronenburg veroverde de puck in de neutrale zone en gaf de puck beheerst mee aan de opkomende Demelinne. Deze verschalkte Tom Korte met een bekeken schot in de linkerhoek.

Na deze goal was het verzet van Groningen gebroken. Jeroen Admiraal scoorde de laatste goal van de avond en bracht de eindstand op 8-5. Referee Ger Schreuders zorgde voor het enige wapenfeit in de laatste tien minuten. De uitstekend fluitende Schreuders gaf een terechte misconduct penalty aan Ryan Dudgeon van Groningen, waardoor de missie van Groningen volledig kansloos werd.

Martin de Wilde, assistent-coach van Groningen, had gemengde gevoelens na afloop: ÂHet is jammer dat we veel te slap aan de wedstrijd begonnen. We speelde met te weinig overtuiging en verloren bijna alle duels. Hetzelfde gebeurde vorige week tegen Tilburg maar gelukkig konden we het toen nog herstellen. We kwamen eigenlijk pas na anderhalve periode op gang, waardoor we ons eigen spel konden spelen. In die fase controleerde wij de wedstrijd en speelde we met meer druk. Met de snelle goal in de derde periode zag het er goed uit voor ons. Helaas geven we dan de wedstrijd weg door domme fouten in de verdedigingÂ.

Over de rest van het seizoen had De Wilde een duidelijke mening: Ă‚De prijzen worden gelukkig niet in september en oktober weggegeven. Dinsdag krijgen we een nieuwe import op try-out. Het gaat hier om een verdediger want vooral in de verdediging zijn we nog te kwetsbaar.Ă‚