22 juli 200500:00

Door [email protected]

Pens winnen draftloting

De Pittsburgh Penguins hebben de jackpot te pakken. Een gewogen loting bepaalde vrijdagavond dat de Penguins als eerste mogen kiezen in de NHL entry draft van volgende week. En supertalent Sidney Crosby staat bovenaan hun lijstje.

De Pittsburgh Penguins verkeerden voor de lockout in serieuze problemen. Grote sterren waren in de seizoenen ervoor al vertrokken of weggestuurd in een poging de club financieel op de rit te krijgen. Het salarisplafond en de verdeling van inkomsten binnen de NHL kunnen wel eens de redding betekenen voor deze aansprekende franchise.

De Penguins hebben een geschiedenis in het binnenhalen van top draftpicks. In 1984 draften de Penguins de Frans-Canadees Mario Lemieux. Hij zou bij de Pens uitgroeien tot Ă©Ă©n van de beste spelers in de NHL ooit. In 1990 werd de Tsjech Jaromir Jagr gedraft. Het duo Lemieux en Jagr was in de navolgende jaren een dominant scoringstandem in de NHL. De eerste twee seizoenen dat de twee samenspeelden won het team de Stanley Cup.

In 2003 hadden de Penguins weer de eerste keuze in de draft. De Canadese goalie Marc-André Fleury werd aan de selectie toegevoegd; een speler waar veel van verwacht wordt in de toekomst. Met een aankomend talenten als Evgeni Malin en bewezen krachten als Mark Recchi, Rico Fata en Ryan Malone zijn de Penguins aardig aan de toekomst aan het bouwen. De kans om nu Sidney Crosby, de jongen die ook wel de nieuwe Mario Lemieux wordt genoemd, aan het team toe te kunnen voegen is een geschenk uit de hemel.

De Mighty Ducks of Anaheim eindigden tweede in de loting, gevolgd door de Carolina Hurricanes, de Minnesota Wild en de Montreal Canadiens. Op zes volgen de Columbus Blue Jackets, en daarna komen de Chicago Blackhawks, de Atlanta Thrashers en de Ottawa Senators. Grote teams als Detroit, Colorado, Toronto en New Jersey eindigden allen in de onderste helft van het rijtje. De laatste Stanley Cup kampioen, Tampa Bay Lightning, eindigde als dertigste en laatste in de loting.