Flyers visser skate 0809

8 februari 200900:00

Door [email protected]

Play-off-strijd blijft spannend

Een week voor het einde van de reguliere competitie is het nog volstrekt onduidelijk wie elkaar zullen ontmoeten in de eerste ronde van de play-offs. Op zondag boekten Heerenveen, Groningen en Tilburg overwinningen, waardoor het vooral in de middenmoot dringen blijft.

Heerenveen Flyers - Utrecht Dragons

Heerenveen Flyers is waarschijnlijk de meest wisselvallige ploeg in de eredivisie dit seizoen. Werd op zaterdagavond nog met ruime cijfers gewonnen van Geleen, amper 24 uur later moest de ploeg van Chris Eimers alle zeilen bijzetten om van Utrecht te winnen. Dat lukte uiteindelijk met veel hangen en wurgen. Daarmee pakt Flyers echter wel het maximale aantal punten dit weekeinde en houdt daarmee uitzicht op mogelijk thuisvoordeel in de play-offs.

Voor tegenstander Utrecht zit het seizoen er volgende week op. Nog twee wedstrijden en het comeback-seizoen is voorbij. Het was een rommelig seizoen, met een stevige diefstal, een ternauwernood vermeden faillissement en een bestuurswisseling. De spelers verdienen echter krediet voor het feit dat ze er toch iedere week het beste van proberen te maken. Enkele jonge spelers hebben bovendien een stevige progressie gemaakt.

Als de geluiden uit Utrecht kloppen, is er dit seizoen toch een basis gelegd voor de toekomst. Daarbij had het misschien geholpen als er zondagavond in Heerenveen weer een keer was gewonnen. Het team van Frank Versteeg had daar lange tijd zicht op en wellicht was het ook wel verdiend geweest. Tot tien minuten voor tijd kon de wedstrijd nog alle kanten op, maar uiteindelijk viel het kwartje de kant van Flyers op. Jamie Visser nam de zesde en winnende goal voor zijn rekening.

Alledrie de periodes werden door Heerenveen met een voorsprong afgesloten, maar niet zonder de nodige problemen. Utrecht opende de score en stond halverwege de wedstrijd zelfs met 2-4 voor. Voor bijna duizend toeschouwers in Thialf nam John Versteeg twee goals en een assists voor zijn rekening en kwamen ook Andrew Scampoli, Jozef Kubricky en Juraj Fodrek tot scoren.

Voor Heerenveen had Paul Vincent twee goals, die werden aangevuld door Michael Nason, Bert van den Braak, Erik Landman en uiteindelijk Jamie Visser. Flyers heeft nog drie wedstrijden te spelen. Thuis tegen Amsterdam en Geleen en uit tegen Eindhoven. Utrecht sluit zaterdag thuis af tegen Den Haag en heeft nog een uitwedstrijd in Nijmegen op het programma staan.

Groningen Grizzlies - Amstel Tijgers

Ook Groningen haalde dit weekeinde de volle buit binnen. In eigen huis kreeg de zege van zaterdag tegen Utrecht een vervolg met een 4-3 zege op Amsterdam. Die laatste ploeg kon met dit resultaat de opgaande lijn van de zege tegen Den Haag van een dag eerder geen vervolg geven.

Via Klaver Jan Middelweerd, zijn tweede treffer van het seizoen, kwam Groningen al in de openingsminuut op voorsprong. Lance Morrison is de laatste weken prima op schot en toonde dat na tien minuten door voorbereidend werk van Preston Cicchine vakkundig af te ronden. Tijgers lijkt vlak voor de play-offs weer makkelijker het net te vinden en kwam in de loop van de tweede periode op gelijke hoogte. Craig Sanders en Marcel Kars namen de treffers voor hun rekening.

De gelijke stand bleef tot zes minuten voor tijd gehandhaafd, toen Groningen alsnog de macht greep in eigen stadion. Ram Sidhu en Derek Bachynski scoorden twee goals in twee minuten, waarmee de beslissing in de wedstrijd werd gemaakt. Kars scoorde met zijn goalie terug in de bank in de slotfase nog wel de aansluitingstreffer, maar het slotoffensief leverde geen gelijkmaker meer op. Grizzlies wacht nog ontmoetingen met Geleen (uit) en Tilburg (thuis). Amsterdam sluit de reguliere competitie af met wedstrijden tegen Flyers (uit) en Kemphanen (thuis).

Tilburg Trappers - Eindhoven Kemphanen

Tilburg blijft voorlopig de baas in Brabant. Trappers won ook de vijfde ontmoeting dit seizoen van Eindhoven Kemphanen. In totaal pakte Eindhoven dus één puntje tegen Tilburg door in de allereerste ontmoeting in de bekercompetitie een overtime af te dwingen.
Tilburg was vanaf het begin de bovenliggende partij voor 2100 toeschouwers in Stappegoor. Toch was het Eindhoven dat de eerste pauze inging met een voorsprong. Met Peter van Biezen in de strafbank schoot captain Brent Patry na veertien minuten zijn Kemphanen op 0-1.

Na de pauze stelde Tilburg snel orde op zaken. In de tweede minuut maakte Stanislav Nazarov met zijn achtste seizoenstreffer de Tilburgse gelijkmaker. De gelijke stand bleef een tijd staan omdat Tilburg te vaak tegen een straf aanliep. Eindhoven kon echter niet profiteren tijdens de meerdere powerplays. In het tweede gedeelte van de periode waren de rollen omgedraaid en kreeg Tilburg een aantal powerplays. Tilburg wist wel te scoren met een man meer en liep via treffers van Lance Monych en Bob Teunissen uit naar een 3-1 voorsprong.

In de laatste periode kwam de Tilburgse voorsprong geen moment in gevaar. De koploper bleek in staat om nog driemaal te scoren tegen het moegestreden Eindhoven. Daryl Bat scoorde tweemaal en ook Monych wist zijn tweede treffer te noteren. Nick Verbruggen zorgde voor het tweede Eindhovense doelpunt. De 6-2 overwinning brengt Tilburg het thuisvoordeel voor de gehele play-offs. Met nog twee wedstrijden te gaan is de voorsprong op Den Haag zes punten en het onderlinge resultaat is in het voordeel van Tilburg.

Eindhoven kan zomaar de eerste Tilburgse tegenstander worden in de play-offs. Kemphanen staat momenteel zevende maar nummer acht Amsterdam heeft evenveel punten. Alfred Hitchkock heeft het competitieschema niet vastgesteld maar toch zijn het juist Amsterdam en Eindhoven die elkaar op de laatste speeldag ontmoeten. Eindhoven heeft dus nog een kans om de Brabantse broederstrijd te ontlopen.