19 maart 200600:00

Door Joep Meijsen

Play-offs richting climax

De finaleserie in de Nederlandse play-offs gaat vandaag verder om 14.00 uur. Met de camera's van Studio Sport in het gebouw gaat de spannende serie richting een nieuwe climax.

Het kan snel gaan in het ijshockey. Amper anderhalve minuut voor het einde van de reguliere speeltijd afgelopen vrijdag keek Nijmegen nog vooruit naar een 2-0 voorsprong in de serie. De gelijkmaker van Petr Kratky, gevolgd door de zege in penaltyshots, heeft het uitzicht in de serie weer op zijn kop gezet. De teams staan op 1-1 in de serie.

Heerenveen Flyers heeft het thuisvoordeel terugveroverd en zal daar vanmiddag gebruik van moeten maken. De vraag daarbij is hoe hard de klap van de nederlaag van vrijdagavond aan is gekomen bij de Nijmegen Emperors.


Doelman Marcel Nijland speelt tot nu toe een hoofdrol in de serie. Zijn fout in de eerste wedstrijd bezorgde Nijmegen de 1-3 voorsprong. In de tweede wedstrijd was hij de held door de meeste Nijmeegse penaltyshots te stoppen.

Coach Brian de Bruyn van Heerenveen denkt in ieder geval dat het mogelijk een 'turning point' was in de serie. 'Het lijkt op de halve finale tegen Geleen. Toen hebben we in de derde wedstrijd de laatste periode een partij doen kantelen. Dat gebeurde nu ook. We domineerden volledig. En het is prachtig om zo'n belangrijke wedstrijd met penaltyshots te winnen, maar enorm beroerd om hem zo te verliezen. Dit zal in beide gevallen wel even doorwerken. Daar moeten we in de derde periode van kunnen profiteren', zegt hij in de Leeuwarder Courant.


Zijn collega aan de andere kant, Casper Swart, incasseerde tot nu toe pas drie treffers in de finaleserie.

De sleutel voor Nijmegen lijkt te zijn om het aantal strafminuten te beperken. Vrijdagavond liet Emperors zich te veel meeslepen in het fysieke spelletje van Heerenveen. ' We kregen veel strafminuten tegen, waardoor we weinig kansen hadden om te scoren. De mogelijkheden die we kregen, maakten we niet goed af', zegt verdediger Kevin Young in De Gelderlander. 'Onze keeper kreeg er ook nu weer maar twee tegen, maar tegen zoÂn ploeg als Heerenveen moet je zelf vaker scoren.'


De broertjes Landman troffen elkaar regelmatig tijdens de tweede wedstrijd. Onder meer tijdens discussies met de scheidsrechter.

De scheidsrechter vanmiddag is Ruud van Baast, met assistentie van de linesmen Zigterman en V.d. Waarden. Het is een wedstrijd om naar vooruit te kijken. Beide teams blijken vooralsnog enorm aan elkaar gewaagd, de serie staat op scherp, de hal in Heerenveen is waarschijnlijk bomvol, de ontmoeting krijgt uitgebreid aandacht op televisie (14.00 uur, Studio Sport) en aan beide kanten zijn genoeg spelers die nog iets te bewijzen hebben.

Foto's: Ronald Goudberg (NIJB)