9 december 200400:00

Door [email protected]

Poldermodel in de NHL

Lockout of geen lockout, Brendan Shanahan vond dat het tijd was om het ijshockey te verbeteren. En dan geen wijzigingen die van bovenaf worden opgelegd, maar veranderingen die door alle betrokken partijen worden gesteund. Zijn persoonlijk belegde vergadering leidde tot tien aanbevelingspunten.

Detroit Red Wings ster Shanahan nodigde op eigen kosten een stel gasten uit in Toronto. Hij bracht ze onder in een luxe hotel en leidde de twee dagen durende vergadering persoonlijk. Spelers als Mats Sundin, Curtis Joseph en Al MacInnis zaten rond de tafel met onder andere voormalig NHL-er Andy Brickley, coaches Marc Crawford (Edmonton) en John Tortorella (Tampa Bay) en Hockey Night in Canada presentator Ron MacLean.

De belangrijkste aanbeveling van de groep is om een speciale competitiecommissie in het leven te roepen. Deze commissie zou moeten bestaan uit spelers, coaches, GM's en scheidsrechters. 'Het idee is dat alle betrokken partijen dan iets te zeggen hebben over toekomstige veranderingen', zegt Shanahan.

Een andere aanbeveling is om de uitrusting van goalies aan te passen. Dit voorstel werd afgelopen seizoen al door de NHL gedaan, maar werd toen van alle kanten afgeschoten. Het verschil is nu dat de spelers er zelf bij betrokken zijn. 'We moeten iets doen om de wedstrijden aantrekkelijker te maken', zegt Curtis Joseph. 'Het alternatief is om de goals groter te maken, maar daarmee veranderen we het spel te veel. Het aanpassen van de uitrusting is onze oplossing.'

Shanahan's idee is om de NHL-goalies zes vertegenwoordigers uit hun gelederen af te laten vaardigen. Samen met drie gepensioneerde goalies, wat NHL medewerkers en de fabrikanten zou dan over de nieuwe uitrusting gesproken moeten worden.

Drie andere suggesties werden ook al eerder door de NHL voorgesteld: het terugdringen van obstructie, het beperken van de bewegingsvrijheid van de goalie en het instellen van een 'no touch' icing zoals in Europa gebruikelijk is. Ook daar geldt: als de spelers betrokken zijn bij het besluit is het animo schijnbaar groter.

'Er zijn de afgelopen jaren te veel blessure ontstaan bij de 'touch up' icing', zegt James Patrick van de Buffalo Sabres. 'De voordelen van een 'touch up' icing wegen uiteindelijk niet op tegen de risico's die je er mee loopt.'

Shanahan en zijn groep zouden ook graag een penalty shoot-out instellen, als een overtime van vijf minuten geen winnaar opgeleverd heeft. 'Gezien de bedragen die fans tegenwoordig betalen om een wedstrijd te zien, vonden wij dat elke wedstrijd ook een winnaar moet opleveren.'

Een interessante andere suggestie is om minor penalties in overtime geen twee minuten, maar slechts Ă©Ă©n minuut te laten duren. 'In overtime kan een straf van twee minuten de wedstrijd beslissen en dat zorgt voor een grote druk op de scheidsrechter', zegt Shanahan.

De overige punten in het voorstel betreffen maatregelen die de snelheid van het spel en de onderlinge communicatie ten goede zouden moeten komen.

Maar het is de vraag of de NHL ook iets gaat doen met de aanbevelingen die uit dit privé-initiatief zijn voortgekomen. 'Uiteindelijk is dat hun keuze', zegt Shanagan. 'Hopelijk zien zij de waarde van deze suggesties in.'

'Maar ik laat ze voorlopig even met rust', grapt Shanahan. 'Op dit moment hebben ze andere zaken aan hun hoofd.' De NHL en NHLPA zitten donderdag weer rond de tafel om een nieuw CAO-voorstel te bespreken. Een voorstel dat mogelijk de impasse in de lockout kan doorbreken.