26 april 200600:00

Polen te sterk voor Oranje

De Nederlandse ijshockeyploeg ging woensdagmiddag met 5-1 onderuit tegen Polen. Tommie Hartogs tekende voor de enige Nederlandse treffer, terwijl Mariusz Czerkawski voor Polen twee goals en twee assists op zijn naam bracht. Door de nederlaag kan Oranje nog hooguit meedoen voor de tweede of derde plaats.

Bekijk de complete fotoreportage >>>

De nederlaag van Nederland was duidelijk. Polen had zich duidelijk hersteld van de nederlaag tegen Litouwen en speelde een goede, snelle wedstrijd. Toch lagen er voor Oranje kansen in delen van de ontmoeting. Vooral de anderhalve minuut met vijf tegen drie in de loop van de eerste periode bood mogelijkheden. ÂKevin Hoogsteen had toen twee goede schoten. Als je dan scoort, dan speel je een heel andere wedstrijd. Uiteindelijk duurde het tot tien minuten voor tijd voordat we een goal scoorden en dat was te laatÂ, zei captain Tommie Hartogs na afloop.

Volgens de aanvoerder van Oranje waren vooral de jongere spelers in het team nerveus vandaag. Vooral na het gelijkspel en de winst in de eerste twee wedstrijden. 'Je gaat dan voor de medailles en dat levert wat meer zenuwen op.'

Coach Doug Mason had vooral complimenten voor zijn ploeg. Ă‚Als wij wedstrijden winnen op dit niveau dan is het op karakter. Dat toonden ze nu ook door zestig minuten lang te knokken voor een goed resultaat. In Polen troffen we echter een tegenstander met een aantal zeer goede spelers, die beter ontwikkeld zijn dan de Nederlandse spelers. Ze zijn fitter, scherper en vaardiger dan spelers in de Nederlandse competitie.Ă‚

De bondscoach had ook een beetje kritiek op de scheidsrechters. ÂDe straffen die wij tegenkregen waren allemaal terecht. Het zijn straffen die je maakt tegen een betere tegenstander. Wij werkten echter keihard en dan is het goed als bij Polen ook voor de straffen gefloten wordtÂ, aldus Mason na de wedstrijd.

Oranje kreeg een stevige dreun te verwerken toen scheidsrechter Trilar tegelijkertijd Justin Bekkering en Marcel Kars naar de strafbank stuurde en Polen twee volle minuten met twee man meer op het ijs stnd. Het duurde niet lang voordat Michal Garbocz werd vrijgespeeld bij de tweede paal voor de 1-0. Kort daarop mocht Oranje het met twee man meer proberen, maar dat leverde minder op.

Daarmee is een belangrijk deel van het verhaal van de wedstrijd verteld. Polen ging een stuk beter om met de special situations. In een wedstrijd met een scheidsrechter die heel veel floot, was dit van enorm belang. Zo werd een straf tegen Maarten de Groot wegens hooking Nederland aan het eind van de eerste periode fataal. Leszek Laszkiewicz scoorde de goal. Daarmee maakte hij zijn misser met een penaltyshot in de openingsfase weer goed. Phil Groeneveld hoefde zelfs niet in actie te komen, de inzet verdween gewoon naast het doel.

Als Nederland dacht nog een kans te maken, dan werd dat direct aan het begin van de derde periode teniet gedaan. Mariusz Czerkawski toonde eindelijk aan waarom hij de NHL heeft gehaald. Met slechts 42 seconden op de klok scoorde hij de 3-0. Daarmee was de wedstrijd grotendeels gespeeld. Polen was de betere ploeg, maar verzuimde de voorsprong verder uit te breiden. Terwijl Nederland de kracht niet had om een Ă©cht offensief te beginnen.

Tien minuten voor tijd bracht Dave Livingston zijn lijngenoot Tom Hartogs in positie. Die schaatste om de doelman van Polen heen en schoof de puck in het open net. Het was echter niet het begin van een glorieuze comeback. Direct aan de andere kant vuurde Grzegorz Piekarski vuurde vanaf de blauwe lijn keihard raak. Een minuut later schoot Czerkawski raak met een snoeiharde backhander in de bovenhoek de eindstand op het scorebord.

Nederland vervolgt het toernooi vrijdag tegen Oostenrijk. Ă‚Hopelijk houden we het tempo van deze wedstrijd in de benen. Als we hard werken, moet daar een goed resultaat mogelijk zijn.Ă‚