5 september 200800:00

Door Joep Meijsen

Pre-season round-up 1

De imports zijn aan het arriveren, de selecties van clubs zijn steeds completer en de eerste oefenwedstrijden staan voor de deur. IJshockey.com maakt een rondje langs de velden met het laatste nieuws over de clubs in de eredivisie.

Nijmegen Devils komt vanavond als eerste team in actie in een daadwerkelijke wedstrijd. Het team van coach Frank Gentges gaat op bezoek bij Ratingen Ice Aliens uit de Duitse regionalliga. Voor zondag staat de ontmoeting met Bad Nauheim op het programma, ook een uitwedstrijd. Op 14 september wordt het team in eigen huis voorgesteld aan de fans, maar er wordt nog gezocht naar een tegenstander voor die avond. De club was aanwezig op de Business Contact Dagen in het Triavium.

International Casey van Schagen heeft afgelopen woensdag een knieoperatie ondergaan, waardoor hij mogelijk de start van het nieuwe seizoen zal missen. Het was niet de enige tegenslag voor de Tilburg Trappers. De bagage van import Lance Monych raakte zoek, waardoor hij zijn eerste training in Nederland aan zich voorbij moest laten gaan. Tilburg speelt de eerste oefenwedstrijd tijdens de eigen open dag in Stappegoor. Groningen is de tegenstander. Bij die gelegenheid worden ook banieren van de legendarische voormalige spelers opgehangen aan het plafond.

Heerenveen Flyers heeft mogelijk progressie gemaakt bij de pogingen het topijshockey te redden. Daartoe wordt mogelijk een alliantie gesloten met voetbalclub Cambuur uit Leeuwarden. Een bericht hierover in de Friese media viel niet in goede aarde bij een wethouder van Heerenveen. Die zei daarop dat de gemeente zich kan inzetten om nieuwe sponsoren te werven voor Flyers. Het voortbestaan van Flyers is nog onzeker, derhalve is het logisch dat er ook nog geen oefenprogramma bekend is.

Amstel Tijgers heeft publiciteit gescoord tijdens de strijd om de Johan Cruijffschaal in de Amsterdam Arena. Het webadres van de club was regelmatig te zien op de reclameborden. Een voor een Nederlandse ijshockeyclub unieke actie. Op 20 september speelt Amsterdam een oefenwedstrijd in eigen huis tegen het Belgische Herentals. De club heeft vooralsnog pas acht aanvallers, drie verdedigers en twee goalies bekendgemaakt.

Den Haag organiseert op 21 september een spectaculaire open dag. Daarop komen alle teams van Trappers en Den Haag in de loop van de dag tegen elkaar in actie, waaronder natuurlijk als klapper de eerste teams Ook worden helden uit het verleden geëerd en is er onder meer een optreden van Lee Towers. Boven het ijs in Den Haag komen vier schermen die als scorebord en reclamemedium gaan fungeren. Ook kunnen er bewegende beelden op vertoond worden.

Geleen Eaters begint de voorbereiding op het nieuwe seizoen op 23 september met een oefenwedstrijd tegen Herentals.

Utrecht Dragons moet nog altijd de naam van de hoofdsponsor bekendmaken. De club meldde enkele weken geleden een geldschieter gevonden te hebben, maar nog te wachten met de bekendmaking van de naam. De rentree in de eredivisie begint op zondag 14 september met een oefenwedstrijd in Turnhout. Een deel van de selectie is al enkele weken aan het trainen in Zoetermeer.

Eindhoven Kemphanen heeft Tilburger Robbert Maas onder contract genomen. Maas speelde enkele jaren geleden regelmatig in het eerste team van Trappers, maar was de laatste jaren vooral in het tweede team actief. De naam Kemphanen blijft overigens omstreden. IJshockey.com ontving hierover een schrijven van een recreatieteam met dezelfde naam, dat de site sommeerde de naam niet meer te gebruiken. Kemphanen is de traditionele naam waaronder in Eindhoven topijshockey is gespeeld.

Groningen Grizzlies speelt drie oefenwedstrijden in voorbereiding op het nieuwe seizoen. De eerste is de ontmoeting met Tilburg op de open dag van de Brabantse club op 14 september. Een week later reist de ploeg naar Turnhout voor een wedstrijd en op 28 september ontvangt Groningen nieuwkomer Utrecht in het vlak over de Duitse grens gelegen Nordhorn.